De Pianofabriek en Use-It krijgen geld voor jongerenprojecten

© Tine Declerck
| Use-it, nu in de Ravensteingalerij

Minister van Brussel en Jeugd Sven Gatz (Open VLD) kent nieuwe subsidies toe aan experimentele jeugdprojecten. In Brussel kan De Pianofabriek zo jonge vrouwelijke cineasten steunen, krijgt Growfunding subsidies, en kan het eigenzinnige toerismebureau Use-It uitbreiden naar andere steden.

In totaal heeft Gatz 670.000 euro veil voor vernieuwend jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel. Daarmee krijgen 19 projecten steun, waarvan drie in Brussel. Criteria zijn onder meer een specifieke doelgroep of een unieke invalshoek om met jongeren te werken.

Jonge vrouwelijke cineasten

Gemeenschapscentrum De Pianofabriek in Sint-Gillis krijgt 15.000 euro steun voor het project ‘Minuut D.’ Daarmee willen ze jonge vrouwelijke filmmakers in Brussel, van allerlei achtergronden, de kans bieden om naar buiten te komen.

“Met ons tweejaarlijks festival System D proberen we al jonge Brusselse cineasten, die geen formele opleiding hebben gehad, een podium te bieden. Maar we zien dat daar te weinig vrouwen op afkomen, terwijl we weten dat die er zijn,” zegt Samira Hmouda van De Pianofabriek.

“Daarom willen we een nieuw project opstarten, Minuut D. Bedoeling is om opleidingen te geven over gender in films. En om vrouwen te laten samenwerken aan een eigen film, gesteund door bekende peters en meters, zoals bijvoorbeeld Dorothée Van Den Berghe,” aldus Hmouda. Het project moet nu verder geconcretiseerd worden.

Toerisme voor en door jongeren

Ook toeristische organisatie Use-It krijgt steun. Brusselse jongeren geven vrijwillig eigenzinnige toeristische tips aan leeftijdsgenoten op bezoek in de stad. Met de 50.000 euro subsidie willen ze hun concept in Brussel ook uitbreiden naar andere steden in Vlaanderen.

“We zijn vooral bekend van onze stadsplannen,” zegt Nicholas Marichal van Use-It. “Die zijn opgesteld door de jongeren zelf en niet-commercieel. Geen Manneken Pis dus, wel de fascinerende urinoirs aan de Sint-Katelijnekerk. Dat willen we nu ook doen in Antwerpen, Gent, Mechelen en Brugge.”

Tot slot krijgt ook de Brusselse crowdfundingsite Growfunding opnieuw steun. Ze krijgt eveneens 50.000 euro, om haar werking verder te zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?