Geen akkoord over politieacties Noordstation

© Koen Berghmans
| Sinds de Brusselse winteropvang de deuren sloot, dreigt de situatie in het Noordstation te ontsporen.

Een overleg tussen Jan Jambon, Philippe Close en Bernard Clerfayt over de toestand in en rond het Noordstation heeft weinig opgeleverd. Alle drie zijn ze het erover eens dat de situatie uit de hand loopt, maar over concrete maatregelen is nog geen akkoord gevonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde zondagnamiddag al aan dat er een overleg gepland stond over de toestand in en rond het Noordstation. Sinds de Brusselse winteropvang de deuren sloot, verzamelen er steeds vaker grote aantallen daklozen en (transit)migranten. Pendelaars die op de perrons voor de bussen moeten zijn, klagen over geuroverlast en een onveiligheidsgevoel.

Alle betrokken partijen zijn het er over eens dat de situatie zo niet verder kan. Toch leidde die eensgezindheid nog niet tot witte rook.

"Het enige waar iedereen het over eens was, is dat de situatie erger wordt en dat dat het gevolg is van het sluiting van de winteropvang," zegt de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi). "Er is een akkoord dat er moet opgetreden worden, maar niet over de manier waarop."

Jambon zelf is voorstander van gecoördineerde politieacties, maar heeft daarvoor de steun van Close en - vooral - Clerfayt nodig. Die heeft hij vandaag dus niet gekregen.

De minister benadrukt evenwel dat de verschillende partijen tot een principeakkoord kwamen. "Dat is al een grote verwezenlijking," zegt zijn woordvoerder. "De drie betrokken politiezones zullen tegen woensdag samen een actieplan voorstellen. Het is de eerste keer dat dat gebeurt."

Concreet krijgt de federale politie 48 uur de tijd om samen met de lokale politiediensten Brussel-Noord en Brussel Hoofdstad-Elsene een actieplan voor te leggen rond de toestand in het Noordstation. Op basis van dat actieplan kan er mogelijk een akkoord gevonden worden over de te nemen acties. Garanties daarop bestaan evenwel niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?