Geen mondmaskerplicht en alcoholverbod meer vanaf 9 juni

BVR
© BRUZZ
07/06/2021
Updated: 07/06/2021 14.57u

Vanaf 9 juni is het mondmasker niet langer algemeen verplicht in Brussel. Ook het alcoholverbod tussen 22 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends wordt woensdag geschrapt. Die versoepelingen zijn mogelijk nu de cijfers opnieuw de goede richting uitgaan.

In Brussel geldt nog steeds een algemene mondmaskerplicht, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Vlaanderen. Gezien de gunstige coronacijfers de jongste weken, werd de opheffing van dit algemeen verbod deze maandagmiddag besproken door de burgemeesters en minister-president Rudi Vervoort (PS). Sinds 13 uur maandagmiddag overlegden zij daarover.

Die algemene plicht gaat dus op de schop en wel vanaf woensdag 9 juni. Wel kunnen burgemeesters beslissen het mondkapje te verplichten in drukke winkelstraten of op pleinen. Vincent De Wolf (MR) laat al weten dat er in zijn gemeente Etterbeek geen zones meer zullen overblijven waarin een mondkapje verplicht is. Philippe Close (PS) van Brussel-Stad maant wel nog aan tot voorzichtigheid.

Alcoholverbod verdwijnt

Niet alleen de mondmaskerplicht verdwijnt, maar ook het gewestelijk alcoholverbod wordt vanaf woensdag opgeheven. Tussen 22 uur en 5 uur was het verboden om alcoholische dranken te consumeren in de openbare ruimte. Burgemeesters kunnen evenwel ook nog beslissen om een gelijkaardig verbod in bepaalde zones op te leggen.

Aanleiding voor de versoepelingen zijn de verbeterde epidemiologische situatie en de lopende vaccinatiecampagne, klinkt het in een communiqué. Vervoort rekent wel op de verantwoordelijkheidszin van de Brusselaars. Indien de anderhalve meter afstand niet kan gerespecteerd worden, draag je best nog steeds een mondmasker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , algemeen mondmaskerplicht , covid , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni