Geen plein, maar een gedenkplaat voor Lumumba

Krijgt Brussel - of Elsene - nu een Lumumbaplein of Lumumba-gedenkplaat?

De Bolwerksquare in Brussel krijgt binnenkort een herdenkingsplaat voor de eerste Congolese premier Patrice Lumumba. Dat maakt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond bekend op de Brusselse gemeenteraad.

De kwestie kwam ter sprake naar aanleiding van een vraag van Brussels oppositielid Zoubida Jellab (Ecolo) tijdens de gemeenteraad van maandagavond. Zij stelde zich vragen bij de manier waarop de stad omgaat met het koloniale verleden van België - zowel cultureel als in het onderwijs.

Komt er een Lumumbaplein?

Na afloop van de gemeenteraad schrijft Close op Twitter dat Brussel binnenkort een 'Patrice Lumumbaplein' krijgt. Verschillende gemeenteraadsleden, waaronder Jellab, maken uit het antwoord van de burgemeester tijdens de gemeenteraad op dat de Bolwerksquare aan de Naamsepoort, op de grens met Elsene, herdoopt zal worden tot het Lumumbaplein.

"Ik ben zeer blij met deze aankondiging," zegt Jellab daarover aan BRUZZ. "Het is belangrijk dat we op een verantwoorde manier omgaan met dit pijnlijke verleden. Al moet ik toegeven dat de locatie me verbaasde. Volgens mij ligt de Bolwerksquare niet in Brussel-Stad, maar wel in Elsene."

(Lees verder onder de Tweet.)

Of toch maar een gedenkplaat?

Net in Elsene leeft heel wat tegenstand tegen zo'n plein. "Er komt geen Lumumbaplein, klaar," liet burgemeester Dufourny zich in 2016 nog ontvallen.

Aan BRUZZ zegt Dufourny maandagavond dat de Bolwerksquare enkel een gedenkplaat krijgt. Het zou dus niet om een naamswijziging gaan. De gedenkplaat komt er ergens in de lente, bevestigt ze.

Ook Belga meldt dat het enkel om een gedenkplaat zou gaan. "Ik kondig aan dat we binnen enkele weken een gedenkplaat onthullen op de Bolwerksquare ter ere van Patrice Lumumba," citeren zij Close.

Of de Stad Brussel elders een Lumumbaplein krijgt, is onduidelijk. De burgemeester was niet beschikbaar voor verdere commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?