| het OCMW van Sint-Joost.

Een audit van het OCMW in Sint-Joost-ten-Node legt heel wat onregelmatigheden bloot. "Door de chaotische boekhouding kunnen we niet uitsluiten dat er zaken verduisterd zijn", zegt oppositielid Frédéric Roekens (Groen). Samen met de andere oppositiepartijen licht hij het gerecht in.

Het Gewest hield het OCMW van Sint-Joost al in juli 2017 tegen het licht, maar de oppositie kreeg er recent pas lucht van. “Plots lag het verslag van die audit in mijn brievenbus”, zegt Frédéric Roekens van oppositiepartij Groen.

Die audit, die BRUZZ kon inkijken, is niet mals. Zo werd de meerderheid van de aankopen in 2015 en 2016 zonder bestelbonnen gedaan, wat niet mag. Daarenboven deed het OCMW heel wat aankopen bij één firma, waar het op twee jaar tijd voor 100.000 euro aankocht, zonder de regels van openbare aanbesteding te volgen en zonder enige vorm van controle.

Chaotische boekhouding

“En dat is het probleem”, zegt Roekens. “We hebben totaal geen zicht op wat er is aangekocht, in welke hoeveelheden en waarom. Doordat een stockbeheer ontbreekt, kunnen we niet nagaan of er goederen zijn gestolen want we zelfs niet wat ze in stock zouden moeten hebben. Door die chaotische boekhouding kunnen we dan ook niet uitsluiten dat er zaken verduisterd zijn", aldus Roekens.

"Mocht dit in volle Samusocial-crisis zijn uitgebarsten, dan had het OCMW van Sint-Joost nu een groot probleem."

Frederic Roekens (Groen)

Ook bij grotere aankopen, waarbij verschillende aanbieders de kans moeten krijgen een offerte in te dienen, zijn onregelmatigheden vastgesteld. Óf er is geen bewijs van waarom een bepaalde firma gekozen werd. Óf men verlengde contracten met leveranciers die eigenlijk opnieuw in openbare aanbesteding hadden gemoeten.

“Mocht dit in volle Samusocial-crisis zijn uitgebarsten, dan had het OCMW van Sint-Joost nu een groot probleem. Het OCMW heeft nu de verantwoordelijke voor openbare aanbestedingen ontslagen, net als de chef technische dienst. Allebei mét ontslagvergoeding”, zegt Roekens. “Voor het OCMW is de kous nu af. Terwijl het toch logisch is dat je klacht indient tegen mensen die in de kassa van de meest kwetsbaren zit. Het lijkt er dus op dat men dit wilde toedekken.”

Dat is wat Roekens samen met de andere oppositieleden gaat doen: het gerecht inlichten. Om het ontslag van OCMW-voorzitter Luc Frémal vragen ze niet.

Verkiezingen

Die reageert bij BRUZZ op de beschuldigingen. Volgens hem zijn er maar voor 8.204,24 euro bestellingen gedaan zonder bestelbon, veel minder dus dan wat de auditeurs van het Brussels Gewest vaststelden. "De stukken zijn er, maar de auditeur heeft ze niet gevonden. Over het ontbreken van de inventaris zegt hij dat die er was, zij het niet geïnformatiseerd. “Wat intussen in orde is gebracht.”

Over het ontslag van de twee werknemers, zegt Frémal het volgende: "We wilden ze ontslaan maar konden niet. Ze verwerpen de fout, en volgens een extern advocaat die we onder de arm namen, waren er niet genoeg bezwarende elementen om ze op staande voet te ontslaan."

Frémal geeft nog mee de gebeurtenissen te betreuren, zo net voor de verkiezingen. "Temeer omdat wij - meerderheid én oppositie - om die audit gevraagd hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , audit , fraude

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni