Pierre Kompany (CDH), burgemeester van Ganshoren

Gemeenteraad Ganshoren leeft taalwetgeving niet na

EC
© Belga
31/07/2019

Het college in Ganshoren, onder leiding van Pierre Kompany (CDH), heeft de taalwetgeving tijdens de gemeenteraden in zijn gemeente niet nageleefd. Dat blijkt uit een advies van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, na klachten van N-VA-gemeenteraadslid Karl Vanlouwe.

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Ganshoren Karl Vanlouwe diende begin dit jaar twee klachten in tegen het taalgebruik in de gemeenteraad in Ganshoren. Concreet werd er geen vertaling voorzien wanneer een Nederlandstalig gemeenteraadslid een vraag stelde in het Nederlands, en een schepen of de burgemeester daarna antwoordde in het Frans. Ook de documenten van het schepencollege of de uitnodigingen voor de gemeenteraad waren niet volledig tweetalig opgesteld.

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft zich over die klacht gebogen, en verklaart die nu ontvankelijk en gegrond. "We hebben de klacht tijdens de laatste zitting in juli behandeld. Als een gemeenteraadslid een vraag stelt in het Nederlands, moet hij ook antwoord kunnen krijgen in het Nederlands, en dat was niet gebeurd", zegt voorzitter Emmanuel Vandenbossche.

Ook de processen-verbaal van de collegezittingen moeten in zowel Frans als Nederlands zijn opgesteld, oordeelt de VCT. De uitnodigingen voor de gemeenteraad moet elk gemeenteraadslid dan weer in zijn of haar eigen taal ontvangen.

Voortaan tweetalig

In maart gaf Kompany wel al aan dat de vragen en replieken in de gemeenteraden voortaan in beide landstalen zou gebeuren, zo valt te lezen in het advies van de VCT. Kompany schreef dat toen in een brief aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Hij gaf daarin toe dat de processen-verbaal van het schepencollege niet volledig tweetalig waren opgesteld. Maar als het ging om agendapunten over Nederlandstalige personen of instanties, of als het punt zowel Nederlandstaligen als Franstaligen aanbelangde, was dat wel het geval, zei Kompany in de brief.

Vanlouwe begrijpt dat verweer niet. "De burgemeester beweert dat de verslagen van het schepencollege nooit tweetalig zijn omdat de voertaal het Frans is. Welk signaal geeft een burgemeester hiermee aan zijn Nederlandstalige inwoners?", klinkt het. "Wanneer overheden verwachten dat burgers de wetgeving naleven, moeten ze dat zelf ook doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Politiek, Pierre Kompany, Karl Vanlouwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni