'Als Laaouej vlot Nederlands spreekt, krijgt hij Twitteraccount'

© Photonews
| Ahmed Laaouej praat redelijk Nederlands: 'Hameren op mijn talenkennis is een afleidingsmanoeuvre van de N-VA'

Spreekt Ahmed Laaouej (PS) als burgemeester van Koekelberg voldoende Nederlands? Dat vraagt gemeenteraadslid Karl Vanlouwe (N-VA) zich af, in een discussie op Twitter. Een Nederlandse expat haakte daarop in. De inzet: de twitteraccount @Koekelberg.

Het begon met een retweet van Karl Vanlouwe, gemeenteraadslid voor N-VA in Ganshoren. Die verwees naar een artikel waarin Belgische Marokkanen zich ongerust toonden over de net ingevoerde dienstplicht in Marokko.

Hoewel het artikel al vermeldde dat Marokkanen met een dubbele nationaliteit niet worden opgeroepen, reageerde Vanlouwe met: "Dat heb je met die dubbele nationaliteit... Hoef je nu niet komen klagen." (sic)

Ahmed Laaouej (PS) noemde die reactie "exemplarisch voor het populisme van de N-VA", waarop Vanlouwe zich ging focussen op Laaouejs kennis van het Nederlands. Laaouej is immers burgemeester van Koekelberg, officieel tweetalig. "Ook fakenews, populisme, racisme?", schreef Vanlouwe.

De discussie escaleerde, tot een Nederlandse expat zich er ging mee moeien. Die stelde dat Laaouej de Twitter-account @Koekelberg krijgt, als hij bewijst vlot Nederlands te spreken. Een uitdaging die snel gedeeld werd door meerdere N-VA-kopstukken:

Laaouej: 'Legitieme vraag'

"De bedoeling van de N-VA is afleiding van het echte debat", reageert Ahmed Laaouej bij BRUZZ. "De Marokkaanse regering ontkende al snel met klem dat de dienstplicht zou gelden voor Marokkanen met een buitenlandse nationaliteit", zegt hij in redelijk goed Nederlands. "Iets waar de N-VA twijfel over zaait. De grote frustratie van de partij is dat ze bij de verkiezingen niet goed gescoord hebben in de gemeenten in het westen van Brussel."

Toch begrijpt hij de verzuchting. "Of ik Nederlands ken, is een legitieme vraag in een tweetalige regio. Ik volgde al twee keer een intensieve taalcursus bij het bekende Ceran-instituut. Als fractieleider in de Kamer en burgemeester vind ik de kennis van het Nederlands absoluut noodzakelijk. In de Senaat had ik eerder ook drie jaar een privéleraar", aldus Laaouej.

'Twitteraccount bespreekbaar'

Rest de vraag of Laaouej nu aanspraak kan maken op de Twitterhandle @Koekelberg. Eigenaar Vincent Verouden woonde acht jaar in de gemeente, maar verhuisde een paar jaar geleden naar Watermaal-Bosvoorde. "Ik gebruik het account niet, en speelde al langer met het idee om het aan de gemeente door te geven", vertelt hij aan BRUZZ.

"Toen zag ik deze discussie passeren op Twitter. Ik had altijd gehoord dat Laaouejs Nederlands niet goed is. Als dat wel zo is, is dat natuurlijk goed nieuws. Ik wacht het nu even af, ik zou het graag horen. Als de burgemeester inderdaad vlot Nederlands praat, dan krijgt de gemeente van mij de accountnaam."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?