Gemeenteraadslid Catherine François wordt niet uit PS gezet

© Cathérine François via Facebook
| Cathérine François, gemeenteraadslid voor PS in Sint-Gillis, mag dat ook blijven (archiefbeeld)

Gemeenteraadslid uit Sint-Gillis Catherine François wordt niet uit de PS gezet vanwege haar scheldpartij aan het adres van de politie. "Ze heeft zelf ontslag genomen uit de politieraad en wordt ook vervolgd, tot nader order is dat voldoende", oordeelt een commissie die zich binnen de partij over de zaak heeft gebogen.

Dat meldt de krant La Dernière Heure.

François, verbolgen na de arrestatie van haar zoon, schold eind april de politie uit voor rotte vis in een publiek toegankelijke Facebookpost. "Nique la flicaille et sa cohorte de bouffons. (Fuck de flikken en hun bende clowns, red.) Ce statut est public pour que l’inspecteur ... (ze noemt een agent bij naam, red.) de la Zone Midi puisse savoir que je lui ai acheté une toute nouvelle paire de couilles (Deze status is publiek zodat inspecteur (...) weet dat ik hem een paar nieuwe ballen heb gekocht, red.)."

François verwijderde de post later, maar hij was al opgemerkt. Vanwege het ophef dat de post veroorzaakte, nam ze ontslag uit de politieraad. De politiezone Zuid besliste daarna om haar gerechtelijk te vervolgen.

'Streng op vingers getikt'

De zaak kwam voor een ethische commissie van de PS, die recent beslist heeft het dossier te sluiten. "Wij erkennen de ontoelaatbare uitspraken die ze gedaan heeft en waarvoor ze streng op de vingers is getikt, zowel door de burgemeester als de gewestelijke partijvoorzitter, als deze commissie", zegt Jacqueline De Baets, de voorzitster van de commissie, in de krant.

"Zij heeft zichzelf bestraft door ontslag te nemen uit de politieraad, een zeer zware sanctie voor een gemeenteraadslid. Daarnaast lopen er ook gerechtelijke en burgerlijke rechtszaken. Wij achten dit voldoende, in ieder geval tot nader order."

De beslissing werd op 9 juli genomen. De partijen kunnen tot in september beroep indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?