'Gevleugelde' Amnesty-activisten protesteren voor ambassade van Cyprus

© Amnesty International
| Met vleugels op hun rug bevestigd betogen actievoerders voor de ambassade van Cyprus. Ze vragen om de Syriër Ahmed H. te herenigen met zijn gezin.

Activisten van Amnesty International hebben - met vleugels op hun rug bevestigd - maandag voor de ambassade van Cyprus in Brussel actie gevoerd om de Cypriotische autoriteiten te vragen om de Syriër Ahmed H. te herenigen met zijn gezin. Ahmed H. heeft zijn familie al vier jaar niet meer gezien, nadat hij aan de Hongaarse grens werd opgepakt en ten onrechte werd beschuldigd van een "terroristische daad".

Ahmed woont al sinds 2006 in Cyprus en heeft daar een nieuw leven opgebouwd met zijn vrouw en twee kinderen. In augustus 2015 vertrok hij vanop Cyprus om zijn bejaarde ouders te helpen het conflict in Syrië te ontvluchten.

Aan de Hongaars-Servische grens liep het evenwel fout op de tocht van Ahmed, toen het tot rellen kwam tussen asielzoekers en de politie. Hoewel Ahmed tijdens de schermutselingen met een megafoon de menigte probeerde aan te manen tot kalmte, werd hij gearresteerd en ten onrechte beschuldigd van een terroristische daad.

"Het is een schrijnend voorbeeld van hoe de term terrorist buitensporig gebruikt wordt en de Hongaarse president Orban maakt daar handig gebruik van", zegt Philippe Hensmans, directeur Amnesty International België.

Na drie jaar opsluiting in een Hongaarse cel, kwam Ahmed in januari 2019 vrij. Maar zijn verblijfsvergunning in Cyprus bleek verlopen. Daarom zit hij nog steeds vast in een Hongaars detentiecentrum voor migranten. Amnesty vraagt de Cypriotische autoriteiten om hem een nieuwe verblijfsvergunning te bezorgen.

De Amnesty-activisten protesteerden met vleugels op de rug. Ze haalden daarvoor inspiratie bij de dochter van Ahmed, die haar papa met vleugels had getekend om zo naar huis te vliegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?