Gewesten werken samen om overdracht kinderbijslag te doen slagen

De gewesten hebben tot eind 2019 om de bevoegdheid over te nemen

De drie gewesten zullen samenwerken om de overdracht van de bevoegdheid kinderbijslag in goede banen te leiden. Daarvoor werd een intergewestelijk samenwerkingsorgaan in het leven geroepen. Dat is woensdag beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van het land.

Na de zesde staatshervorming werd de bevoegdheid over de kinderbijslag overgedragen van het federale niveau naar de deelstaten. Ze hebben tot eind 2019 de tijd om het beheer over te nemen, maar die overdracht loopt niet zonder problemen. Zo raakt de Brusselse regering het bijvoorbeeld niet eens over de hervorming.

Samenwerking

Het nieuwe intergewestelijke orgaan zal niet verantwoordelijk zijn voor de concrete invulling van de kinderbijslag, maar de gewesten wel bijstaan bij de overdracht van de bevoegdheid. Het zal zich bezighouden met een regeling van de financiële controle van de federale fondsen, van de lopende klachten- en adviesprocedures, van de behandeling van de fraudedossiers en van het onderhoud van de IT-infrastructuur.

De regeringen kwamen tijdens het overlegcomité ook overeen dat de kinderbijslag van niet-Belgen overal in het land aan dezelfde regels en procedures onderworpen zal zijn.

Wat het financiële luik betreft, is besloten dat de 16,7 miljoen euro die nog in het Famifed-fonds zit en de 79 miljoen euro waarover de administratieve reserve beschikt, over de deelstaten zullen worden verdeeld op basis van het aantal kinderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?