© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Bianca Debaets (CD&V) en Celine Frémault (CDH) zijn niet onder de indruk van het regeerakkoord.

Gewezen meerderheidspartijen zien weinig nieuws in regeerverklaring

© Belga
19/07/2019

Over het regeerakkoord is vrijdag stevig gedebatteerd in het Brussels parlement. De oppositiepartijen zien er weinig nieuws in. Zo ook ex-meerderheidspartijen CD&V en CDH.

Bianca Debaets, voormalig CD&V-staatssecretaris, had een groot déjà vu-gevoel bij het aanhoren van de regeerverklaring. "Hadden we niet reeds in de vorige regering beslist de metrolijn te bevestigen? Gezegd dat er een tramlijn naar Tour & Taxis zou komen? Een dieselban tegen 2030, was dat niet in 2030 door de Brusselse regering goedgekeurd?", vroeg ze zich af.

Gewezen minister Céline Fremault (cdH) bedankte de nieuwe meerderheid voor "het mooi eerbetoon aan het werk dat vorige legislatuur heeft afgeleverd". De regeerverklaring is volgens haar immers in grote lijnen een verderzetting van het beleid van de vorige regering, zowel op het vlak van milieu, luchtkwaliteit, huisvesting en daklozenbeleid, de materies waarvoor zij bevoegd was. Ze vroeg zich wel af of de nieuwe regering de boetes zal blijven opeisen van de federale overheid en welke nieuwe gerechtelijke stappen er gepland zijn.

'Mooi etiket'

Voor het Vlaams Belang borduurt het Brusselse regeerakkoord rustig voort op het beleid van de voorbije jaren en wordt enkel her en der wat aan aankondigingspolitiek gedaan: "Dit regeerakkoord is uiteindelijk niets anders dan de gebakken linkse lucht en de vraag is of het om propere lucht gaat", vatte Dominiek Lootens het samen. Hij hekelde ook het feit dat her en der gemeenschapsmateries opgenomen zijn in het regeerakkoord en kondigde aan er scherp op toe te zien dat er in de praktijk niet bevoegdheidsoverschrijdend wordt gewerkt.

Voor de PVDA is de regeerverklaring niet meer dan een fles met een mooi etiket, maar gevuld met een portie foute remedies, zoals fractieleidster Françoise De Smedt illustreerde. Het akkoord is niet sociaal en niet progressief, zei ook Jan Van Busselen. "Vastgoedspeculanten en bouwpromotoren krijgen vrij spel, terwijl de Brusselse gezinnen die lijden onder de wooncrisis het moeten stellen met vage beloften."

Pepijn Kennis van Agora vroeg zich af hoe de regering haar beloften inzake participatie - buitengewone ministerraden, de vernieuwing van het inspraakmodel en gemengde commissie - gaat implementeren. Agora zal de regering ook houden aan het engagement om participatieve initiatieven te ondersteunen. "We hopen dus dat deze regering de beslissingen van onze burgerassemblees zal volgen en uitvoeren", aldus Kennis, die vijf jaar van constructieve oppositie aankondigde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, regeerakkoord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni