De bovengrondse Zenne in Anderlecht

regeerakkoord

Regeerakkoord: Zenne op Schaarbeek-Vorming en verfrissingseilanden

Kris Hendrickx
© BRUZZ
23/07/2019

Het Brusselse regeerakkoord anticipeert ook op de klimaatopwarming. Zo moeten er koele zones in de stad komen, worden warmtereflecterende materialen gebruikt en bestudeert de regering ook het openleggen van de Zenne op het terrein van Schaarbeek-Vorming.

Deze donderdag wordt mogelijk de allerwarmste dag sinds het begin van de metingen in België, een gevolg van de klimaatopwarming. Het is een fenomeen waar ook het nieuwste Brusselse regeerakkoord rekening mee houdt.

“De regering zal bijzondere aandacht besteden aan het vrijhouden van koele zones, de beperking van het warmtestralingsfenomeen, het gebruik van warmtereflecterende materialen in plaats van materiaal dat de warmte opslaat (bijvoorbeeld voor de bekleding van speelpleinen, schoolspeelplaatsen en daken),” lezen we onder meer.

Er moeten daarnaast ook meer publieke toegangspunten tot drinkwater komen, net als meer openbare baden en douches en pocket parks in wijken met een sterke stedelijke dichtheid.

Zenne

In hetzelfde hoofdstuk wordt ook een studie aangekondigd over “de mogelijkheid om de Zenne op het terrein van Schaarbeek-Vorming opnieuw bloot te leggen.” Het idee wordt er niet verder uitgewerkt, maar sluit aan bij eerdere plannen om de Zenne ook dichter bij het centrum, in het te vernieuwen Maximiliaanpark open te leggen.

Schaarbeek-Vorming is vooral een rangeerterrein en is met zijn circa 250 hectare de grootste grondreserve in het gewest.

Een en ander zal opgenomen worden in een vergroeningsprogramma voor het gewest, dat zowel moet inspelen op hittegolven als op overstromingen ten gevolge van de klimaatverstoring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Milieu , Politiek , regeerakkoord , klimaatopwarming , Zenne , Schaarbeek-Vorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni