Bruzz 1814 Ridouane Chahid 6

| Bruzz 1814 Ridouane Chahid 6

Gezien: Burgemeester Evere zet TikTok-activiteiten voort op privételefoon

JP
© BRUZZ
30/03/2023

Terwijl minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) nu ook aan lokale besturen vraagt om TikTok te verwijderen, laat de burgemeester van Evere, Ridounae Chahid (PS) zien hoe hij zijn TikTok-activiteiten voortzet op zijn privétoestel. "Er staan geen werkgegevens op deze telefoon."

Het Brussels Parlement vroeg haar volksvertegenwoordigers, de fractiemedewerkers en de personeelsleden om TikTok te verwijderen van professionele telefoons. Het Chinese sociale medium werd ook geblokkeerd op de internetverbinding van het parlement.

De beslissing is het gevolg van een advies van Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity in België, die het Brussels Parlement op de risico's hebben gewezen. "We geven gehoor aan die oproep om de app te bannen," zei Rachid Madrane (PS), voorzitter van het Parlement eerder.

Voor de burgemeester van Evere, Ridouane Chahid (PS), ook Brussels parlementslid, is TikTok hét kanaal bij uitstek om met zijn kiezers te communiceren. Hij post er regelmatig over onderwerpen die een andere burgemeester op een website zou plaatsen. Denk aan een reactie op de dodelijke brand in zijn gemeente of een herinnering aan de ophaaltijden van het grofvuil.

@ridouanechahid ⁉️Enlevez tik tok ou pas ? Je vous réponds ! #BX1 #tiktok #tiktokbelgium #tiktokbelgique ♬ Dreamland - 承利

Gelukkig voor politici zoals Chahid is er nog een uitweg: het Brussels Parlement vraagt parlementsleden om TikTok te verwijderen van werktoestellen en privétoestellen waarmee zij gegevens delen met het Parlement. Dat betekent dat politici TikTok alleen moeten verwijderen als ze op hun privétoestel gebruik maken van een e-mailaccount van het werk, een WhatsApp-groep met collega's of een andere applicatie die wordt gebruikt voor officiële communicatie.

Privacy-experts zeggen namelijk dat TikTok 'potentieel gevaarlijk' is vanwege de directe lijn tussen het bedrijf en de Chinese overheid. "Het spionagepotentieel is groot," zei inlichtingenexpert Kenneth Lasoen eerder aan de VRT. Hij raadde aan om TikTok niet te gebruiken door mensen die omgaan met gevoelige informatie, zoals politieagenten of wie bij de douane werkt.

Chahid vindt het niet noodzakelijk om uit voorzorg de app ook van zijn privételefoon te verwijderen, want hij verzekert dat er geen aan werk gerelateerde gegevens op staan.

Bovendien heeft hij zijn twijfels over de dreiging die uit zou gaan van TikTok. "Ik weet niet of ik bang moet zijn. Ik beschik niet over dezelfde informatie als de Staatsveiligheid," zegt hij in een videoboodschap op het sociale medium. "Het enige dat ik kan zeggen, is dat je op élk sociaal medium voorzichtig moet zijn met wat je communiceert en deelt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , TikTok

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni