Brussels Parlement blokkeert nu volledig de toegang tot TikTok

JP
15/03/2023

Het Brussels Parlement heeft de toegang tot het sociale medium TikTok via internet geblokkeerd. Eerder was TikTok al geblokkeerd op alle diensttelefoons van parlementsleden.

Het gebruik van de TikTok-applicatie is voortaan niet meer mogelijk in het Brussels Parlement. Het Bureau van het Parlement laat woensdag weten dat de toegang tot TikTok geblokkeerd is op alle door het Parlement beheerde datanetwerken, ook het wifinetwerk dat toegankelijk is voor bezoekers.

Eerder besliste het Brussels Parlement al om het gebruik van TikTok op toestellen van het gewestelijke overheidspersoneel tijdelijk te verbieden. Ze zal de lokale besturen vragen hetzelfde verbod in te voeren.

Het Brussels Parlement vraagt haar volksvertegenwoordigers, de fractiemedewerkers en de personeelsleden om TikTok te verwijderen van privétoestellen waarmee zij gegevens delen met het Parlement. Of het nu gaat om een e-mailaccount, een WhatsApp-groep of een andere applicatie die wordt gebruikt voor officiële communicatie.

De beslissing is het gevolg van een advies van Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity in België, die het Brussels Parlement op de risico's heeft gewezen. "We geven nu gehoor aan die oproep om de app te bannen. Zoals elke overheid moet het Parlement toezien op de bescherming van gegevens en zijn verantwoordelijkheid nemen," zegt Rachid Madrane (PS), voorzitter van het Parlement.

De beslissing geldt voor een periode van zes maanden en zal bij het begin van het volgende parlementair jaar worden geëvalueerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie