Brusselse regering bevestigt TikTok-ban op diensttoestellen

De Social Media-app Tiktok op smartphone De Social Media-app Tiktok op smartphone
© PhotoNews
| De Social Media-app Tiktok op smartphone.
© PhotoNews
| De Social Media-app Tiktok op smartphone.
Updated: 10-03-2023 - 20:49

De Brusselse regering is vrijdagavond overeengekomen het gebruik van TikTok op toestellen van het gewestelijke overheidspersoneel tijdelijk te verbieden. Ze zal de lokale besturen vragen hetzelfde verbod in te voeren.

Eerder op de dag viel in regeringskringen te horen dat ook Brussel de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad zou volgen voor een verbod van TikTok op diensttoestellen voor overheidspersoneel. Vrijdagavond voegde de regering de daad bij het woord. Het verbod zal na zes maanden worden geëvalueerd.

Een en ander wordt nog gepreciseerd in een rondzendbrief, zegt minister-president Rudi Vervoort. Minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) zal de gemeenten vragen eenzelfde tijdelijk verbod in te voeren. "Alle beleidsniveaus moeten streven naar een maximale beveiliging van hun gevoelige gegevens", motiveert Clerfayt die oproep.

politie_TikTok.jpeg

De federale maatregel van gisteren geldt voor alle apparaten waarvan de aankoop, het abonnement of het gebruik geheel of gedeeltelijk onder federaal gezag valt. De privétoestellen van ambtenaren vallen niet onder het verbod, maar de NVR raadt hen aan de Chinese app ook daarop niet te installeren.

TikTokkende politie

Ook het korps van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zit sinds de zomer van 2020 op TikTok. Als eerste Belgische politiezone maakte ze een account aan op de site. Momenteel zijn ze nog in beraad of ze dat account nu zullen opschorten, “Maar we nemen het zeker in overweging,” klinkt het op vrijdagnamiddag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?