Gezien: standbeeld Leopold II opnieuw beklad met 'Free Palestine'

© BRUZZ
13/12/2023

Het standbeeld van Leopold II op het Troonplein blijft hét favoriete canvas voor anti-koloniale activisten. Er staan opnieuw tags met de tekst 'Colonial Bloodshed' en 'Free Palestine'. Nog geen maand geleden werden gelijkaardige tags van de sokkel verwijderd.

De sokkel van het standbeeld werd een kleine maand geleden nog schoongemaakt. De roodkleurige tags met de tekst 'Free Palestine' en 'Free Congo' verdwenen toen, maar ze hebben nu plaatsgemaakt voor de zwarte tags 'Colonial Bloodshed' en' 'Free Palestine'.

Ook het standbeeld van de koning zelf is nog steeds beklad met rode verf. Het beheer is in handen van de Regie der Gebouwen. De verf van het standbeeld verwijderen is lastig omdat dat van brons is gemaakt. Telkens moet een gespecialiseerde firma worden opgeroepen om het materiaal voorzichtig schoon te maken.

Op Koningsdag, 15 november, werd het standbeeld van koning Leopold II voor een eerste keer beklad met tags over Palestina. Op sociale media circuleerden toen verklargingen van actiegroepen, die de krant La Dernière Heure overnam. "Kolonialisme is een systeem dat niet uitsterft, dat blijkt ook nu weer, tijdens de genocide die Israël pleegt in Gaza."

"We zijn ons ervan bewust dat het standbeeld als een katalysator werkt voor dekoloniaal protest," reageerde Ans Persoons (Vooruit), staatssecretaris voor Stedenbouw vorige maand. "Het standbeeld maakt deel uit van het dekolonisatieoefening die we maken van de openbare ruimte, en die door mijn voorganger Pascal Smet in gang werd gezet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Leopold II, Israël-Palestina, gaza oorlog, kolonialisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni