Montage Brusselse kandidaten voor het voorzitterschap van Groen: Jad Zeitouni, Nadia Naji en Juan Benjumea

| Brusselse kandidaten voor het voorzitterschap van Groen, vlnr: Jad Zeitouni, Nadia Naji en Juan Benjumea Moreno

Groen beslist zaterdag welke Brusselaar Meyrem Almaci opvolgt

SDS
© BRUZZ
10/06/2022

Zaterdag kiest Groen in Evere een opvolger voor Meyrem Almaci, die in maart aankondigde haar tweede termijn niet volledig uit te doen. Drie duo's stelden zich kandidaat om haar op te volgen, en daar zit telkens een jonge Brusselaar bij: leeftijdsgenoten Nadia Naji (30), Juan Benjumea (30) en Jad Zeitouni (29). Waar liggen hun accenten, en wie maakt de meeste kans?

Naji is adviseur gezondheid en sociale zaken op het kabinet van mobiliteitsminister Elke Van den Brandt, Benjumea is Brussels parlementslid. Zeitouni werkt op het kabinet van federaal Groen-minister Petra De Sutter en studeert tegelijk rechten.

Opvallend is dat de drie duo's waar ze deel van uitmaken zich telkens expliciet als co-voorzitters profileren, evenwaardige collega's in plaats van een voorzitter en ondervoorzitter,. Dat doen ze in navolging van de Franstalige groenen bij Ecolo, maar ook bijvoorbeeld Die Grünen in Duitsland.

De zes kandidaten trokken van 16 tot 23 mei rond in de verschillende provincies om campagne te voeren. Dat gebeurde, op basis van een intern ondertekend akkoord, enkel voor de leden, niet voor het grote publiek. Zo wilde Groen polarisatie vermijden.

"Een afspraak die we misschien moeten herevalueren", noemde kandidate Elisabeth Meuleman, die in tandem met Juan Benjumea Moreno naar de stembus trekt, dat donderdagavond in De Afspraak. "Het is de eerste keer dat de kiezers ook digitaal kunnen stemmen. Het had misschien meer enthousiasme gewekt als de leden ons op de tv hadden zien debatteren, en dan hadden we misschien meer airplay gehad."

Hoop en zelfvertrouwen

Alle drie de kandidaatsduo's willen een 'boost', hoop en vernieuwd zelfvertrouwen aan hun partij geven. Het gevoel leeft dat daar nood aan is na intern gekibbel, de teleurstelling over de beperkte groei bij de verkiezingen in 2019 en de bocht over de kernuitstap die Groen onder zware druk maakte.

"Wij geloven dat we de partij kunnen verbreden", zei Meuleman donderdagavond aan de VRT. "Wij geloven dat er ruimte is voor een ecologische, progressieve partij die 20 procent haalt, zoals we dat in sommige steden en gemeenten al doen. Maar dat doe je door nieuwe bondgenootschappen af te sluiten bijvoorbeeld met ondernemers. Er zijn heel veel ondernemers die duurzaam willen ondernemen. Groen moet het economische verhaal versterken en met een alternatief economisch verhaal komen dat het huidige model in vraag durft te stellen."

Naji en haar medekandidaat, Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout, willen de sociale ongelijkheid aanpakken, zeggen ze donderdag in De Morgen. "Tijdens de provinciale debatten van de voorbije weken is me opgevallen hoeveel leden vragen stellen over sociale ongelijkheid. Een thema dat me nauw aan het hart ligt (...) Voor mij is het de logica zelve dat het klimaat en het sociale samengaan", zei Naji. Ze willen ook de interne samenhang, het 'teamgevoel' binnen de partij, versterken.

Zeitouni wil samen met zijn medekandidate Jenna Boeve (32), een Gentse kabinetsmedewerkster van Brussels minister Elke Van den Brandt, de partij een aangescherpt links en duidelijk ecologisch profiel aanmeten, terug naar de kernwaarden van Groen. "Dat zijn de ecologische strijd en de strijd voor de ondervertegenwoordigde groepen”, verduidelijkte Zeitouni eerder in Het Laatste Nieuws. Het gaat dan onder meer om “de klimaatjongeren, minderheidsgroepen, de LGBTQ+, enzovoort. Groepen die zich niet vertegenwoordigd voelen."

Naji favoriete

Zeitouni en Boeve zijn de underdog bij deze verkiezingen. Volgens waarnemers liggen de kaarten na de interne debatten het beste voor Naji en Vaneeckhout, die in het verleden nog ondervoorzitter van de partij onder Almaci was. Zijn eerdere bestuurservaring en hun inzet voor de klassieke groene thema's zouden daar een rol in spelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Evere , Politiek , Nadia Naji , Juan Benjumea-Moreno , Juan Benjumea Moreno , Elisabeth Meuleman , Jad Zeitouni , Jenna Boeve , Jeremie Vaneeckhout , kandidaat-voorzitter , voorzitter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni