| Van links naar rechts: covoorzitters Nicolas Raimondi en Anne Rabatti (Ecolo) en voorzitter Klaas Decorte (Groen).

Groen en Ecolo opnieuw samen naar de kiezer in Molenbeek

Jasmijn Post
© BRUZZ
20/01/2023

Groen en Ecolo bundelen opnieuw hun krachten in Molenbeek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen de partijen een gemeenschappelijke kandidatenlijst indienen. Daarmee komt een einde aan de jarenlange breuk tussen Franstalige en Nederlandstalige groenen in Molenbeek. In 2024 wil de groep inzetten op duurzame mobiliteit en betaalbare huisvesting.

Ecolo-Groen komt op met Klaas Decorte als voorzitter aan Nederlandstige zijde. Hij is sinds een jaar covoorzitter van Groen Molenbeek, samen met Nadia Naji. Die zal zich nu volledig richten op het covoorzitterschap van de partij op federaal niveau. Aan Franstalige zijde gaan Anne Rabatti en Nicolas Raimondi voor een gedeeld voorzitterschap.

Beide partijen zijn van mening dat het huidige gemeentebestuur (PS-Vooruit en MR-Open VLD) niet genoeg heeft gedaan om de belangrijkste problemen van de gemeente aan te pakken. Ze bekritiseren bijvoorbeeld het mobiliteitsbeleid, dat volgens hen te weinig heeft gedaan voor fietsers en andere duurzame vervoersmodi.

Ecolo-Groen wil ook op vlak van woningen volop inzetten op duurzaamheid. De groenen zijn het oneens met het recente besluit van de meerderheid om gevelrenovaties zwaarder te belasten. Dat zal eigenaars ontmoedigen om energie-efficiënte verbeteringen aan hun gebouwen aan te brengen.

Boek

Ecolo en Groen kennen over het algemeen een vergaande samenwerking: in alle gemeentes van Brussel komen de partijen samen op. Ook op federaal niveau delen de groenen hun werkplek. Maar in Molenbeek kwam het tot een vertrouwensbreuk tussen Ecolo-voorzitster Sarah Turine en Groen-voorzitster Annalisa Gadaleta na haar boek 'Entretien à Molenbeek'.

Leden van de Molenbeekse oppositie maakten dankbaar gebruik van enkele uitspraken over gevoelige thema's zoals de kinderbijslag en financiële voordelen die het met zich meebrengt voor grote gezinnen. In de hetze die erop volgde, besloot Ecolo-voorzitster Turin zich van het boek - en dus van Gadaleta en Groen - te distantiëren. De partijen trokken in 2018 apart naar de kiezer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni