Hannelore Goeman (SP.A) in het Vlaams Parlement

| Vlaams parlementslid voor Brussel Hannelore Goeman (SP.A) is bezorgd. Ze wil er de komende legislatuur over waken dat de VGC niet aan het handje van Vlaanderen loopt.

Groen, SP.A en PVDA bezorgd over Vlaams regeerakkoord, Vlaams Belang matig positief

Godfried Roelant
© BRUZZ
30/09/2019
Updated: 30/09/2019 17.31u

Oppositiepartijen Groen en SP.A-one.brussels zijn niet te spreken over de richting die de nieuwe Vlaamse regering uit wil. “De hoofdstad is zo goed als niet aan bod gekomen, terwijl er de komende jaren stevig geïnvesteerd moet worden", zegt Vlaams parlementslid voor Brussel Hannelore Goeman (SP.A-one.brussels) aan BRUZZ. Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) vindt het akkoord onvoldoende, maar wel een stap in de goede richting. PVDA is verbijsterd over de tekst.

In het kersverse regeerakkoord zijn strengere regels opgenomen voor nieuwkomers. Zo zal iedereen die een inburgeringstraject doorloopt daar ook zelf voor moeten betalen. Het is maar een van de maatregelen waarmee de regering Jambon I een antwoord wil bieden op de ruk naar rechts die de stembusuitslag van 26 mei aan het licht bracht.

Goeman (SP.A-one.brussels): ‘Bezorgd over wat ons te wachten staat’

Vlaams parlementslid voor Brussel Hannelore Goeman (SP.A-one.brussels) volgde aandachtig de persconferentie waarop het regeerakkoord werd voorgesteld. “Met het behoud van anciënniteit voor de zij-instromers (mensen die bewust de privésector verlaten voor een job in het onderwijs, red.) en de doelstelling om 20 000 hectare aan groene ruimte bij te creëren, hoorde ik enkele goede dingen”, begint Goeman licht positief.

"Als Cieltje Van Achter (N-VA) Brusselminister wordt, zal ik erover waken dat de VGC niet zomaar aan het handje van Vlaanderen loopt”

Hannelore Goeman (SP.A-one.brussels), Vlaams parlementslid voor Brussel

Hannelore Goeman, plaats 2 op de lijst PS-SP.A in Schaarbeek

Maar de afwezigheid van Brussel in de (voorlopige) tekst baart haar wel zorgen. “De hoofdstad is zo goed als niet aan bod gekomen. Ik hoop dat dat geen indicatie is voor de rest van de tekst, want er moet de komende jaren stevig geïnvesteerd worden in Brussel. Denk maar aan het lerarentekort en de gebrekkige kinderopvang als problemen die naar een oplossing zoeken.”

Wie de Vlaamse minister voor Brussel wordt, weet ook Goeman nog niet. Al wordt in de wandelgangen steeds nadrukkelijker de naam van Cieltje Van Achter (N-VA) gefluisterd. “Ik hoor ook dat haar naam de ronde doet, maar bevestigen kan ik dat zeker niet. Als zij het wordt, dan zal ik erover waken dat de VGC niet zomaar aan het handje van Vlaanderen loopt.”

Rzoska (Groen): ‘Staan nog altijd achter kilometerheffing’

Oppositiepartij Groen kon de volledige tekst nog niet doornemen, maar laat in een persbericht weten dat de verklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA) niet veel goeds voorspelt. “Deze regering kiest niet voor een warm Vlaanderen, maar voor een kil en hardvochtig Vlaanderen. Voor mensen die het al moeilijk hebben, komen er meer regels en minder kansen”, is voorzitter Meyrem Almaci duidelijk.

"De kilometerheffing is noodzakelijk om de mobiliteitsknoop te ontwarren. Er bestaan daarvoor geen duizend en een oplossingen"

Björn Rzoska (Groen), fractieleider in het Vlaams parlement

Fractievoorzitter in het Vlaams parlement Björn Rzoska treedt zijn voorzitter daarin bij. Hij hoopt dat in de volledige tekst ook een plan voor Brussel te zien is. “De Brusselnorm blijft behouden en dat is een goede zaak, maar welke richting wil deze regering uit met de hoofdstad?”, vraagt Rzoska zich af in een gesprek met BRUZZ.

Zo komt de kilometerheffing in Vlaanderen niet op tafel, hoewel Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) daar juist een strijdpunt van wil maken. “Elke Van den Brandt zal daarover contact opnemen met haar Vlaamse collega van zodra die gekend is."

"Wij zijn er als partij nog altijd van overtuigd dat een kilometerheffing noodzakelijk is om de mobiliteitsknoop te ontwarren. Er bestaan daarvoor geen duizend en een oplossingen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Elke dit dossier tot een goed einde zal brengen. Natuurlijk hoopte ik daar vandaag al wat wijzer over te worden.”

Lootens-Stael (Vlaams Belang): ‘Stap in de goede richting, maar lang niet voldoende’

Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) vindt niet dat de nieuwe regering met haar akkoord geluisterd heeft naar de verzuchtingen van de Vlaams Belang-kiezer.

"Jambon sprak over de verbreding van de Ring, maar dat lijkt mij niet essentieel. De Brusselaar ligt wakker van de hoge onderwijsdruk, maar daar wordt in het regeerakkoord met geen letter over gerept”

Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang), Brussels parlementslid

“Het is een stap in de goede richting, maar lang niet voldoende.” Ook het ontbreken van een heldere visie voor Brussel ontging Lootens-Stael niet. “Jambon sprak op de persconferentie over de verbreding van de Ring, maar dat lijkt mij niet essentieel. De Brusselaar ligt wakker van andere zaken, zoals de hoge onderwijsdruk, maar daar wordt met geen letter over gerept.”

Als Cieltje Van Achter (N-VA) Sven Gatz (Open VLD) zou opvolgens als Vlaams minister voor Brussel, dan wacht haar volgens hem een zware taak.

“Hopelijk beseft de N-VA dat ze zich dan niet langer kunnen verschuilen achter hun rol als lid van de oppositie. Ze hebben dan de sleutel in handen. Hopelijk nemen ze hun verantwoordelijkheid op, maar dat zullen we pas weten binnen vijf jaar. Het heeft geen zin om daar nu al uitspraken over te doen”, besluit Lootens-Stael.

D’Haese (PVDA): ‘In een uur tijd geen enkele keer gesproken over armoede’

Net als Groen en SP.A kan PVDA weinig begrip opbrengen voor de verklaring van toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon. “Op de persvoorstelling is een uur lang gepalaverd over allerlei maatregelen en daarbij is geen enkele keer het woord armoede gevallen. Dat is onvoorstelbaar. Vlaanderen stemde op 26 mei niet extreem-rechts, maar vooral sociaal. Dat is Jambon en co blijkbaar ontgaan.”

"Ze schaffen de woonbonus af en verlagen de registratierechten, maar vergeten waar echt ingegrepen moet worden: op de huurmarkt"

Jos D'Haese (PVDA), Vlaams parlementslid

“De wachtlijst voor sociale woningen is de voorbije jaren nochtans met een kwart gestegen. Deze overeenkomst zal grootsteden als Brussel nog meer in de problemen brengen. Ze schaffen de woonbonus af en verlagen de registratierechten, maar vergeten waar echt ingegrepen moet worden: op de huurmarkt. Een woning of appartement huren is voor de meeste mensen onbetaalbaar geworden.”

Hoewel Vlaams Belang na een aantal rondetafelgesprekken door de N-VA aan de deur werd gezet, lijkt het voor D’Haese alsof de partij toch als vierde onderhandelaar mee aan tafel zat. “Kijk naar de maatregelen op gebied van inburgering en integratie. Nieuwkomers zullen pas na 10 jaar toegang krijgen tot de sociale zekerheid. Dat heeft niets te maken met ‘een warm en sociaal Vlaanderen’ waar Jambon I zogezegd voor staat, maar alles met uitsluiting.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , vlaams regeerakkoord , Hannelore Goeman , one.brussels-sp.a , Groen , bjorn rzoska

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni