Grote tevredenheid over experts in aanpak crisis, politici falen

© PhotoNews
| Persconferentie van 4 februari 2020 naar aanleiding van de eerste patiënt met het Coronavirus in België: Prof. Dr. Marc Van Ranst, Minister Maggie De Block, Dr.Lt-Kolonel Patrick Soentjens en Prof.Dr.Steven Van Gucht.

Er is grote tevredenheid over de experts bij de aanpak van de coronacrisis, terwijl bij de politici enkel premier Sophie Wilmès de schade kan beperken. Dat blijkt alvast uit een nieuwe enquête afgenomen tussen 18 en 25 mei bij 1.021 Belgen.

De enquête werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Knack, Le Vif en LN24.

Onder de Nederlandstalige ondervraagden is 80 procent tevreden over Steven Van Gucht, de viroloog die de dagelijkse persconferentie van Sciensano verzorgt. Marc Van Ranst volgt met 76 procent en Pierre Van Damme met 71 procent.

De Block zwaar gebuisd

De politici die in de coronacrisis de belangrijkste departementen beheerden, scoren veel minder goed. Premier Sophie Wilmès (MR) is de enige waarover meer mensen tevreden dan ontevreden waren: 39,1 procent is tevreden, 33,4 procent ontevreden.

De andere politici hadden een hogere 'ontevreden'-score dan hun 'tevreden'-score. Over Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is 32 procent van de Nederlandstaligen tevreden. Maggie De Block (Open Vld), minister voor Volksgezondheid, presteert het slechtst: van de Nederlandstaligen is 47 procent ontevreden, en van de Franstaligen zelfs 80 procent.

Ook de aanpak van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) werd niet gesmaakt: 43 procent van de Nederlandstalige ondervraagden is ontevreden over hem.

Regering van experts

Slechts 14 procent van de ondervraagden vindt het een goed idee dat politici soms afwijken van hun adviezen, en 83 procent hoopt dat politici ook na deze crisis vaker naar experts zullen luisteren.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat er straks zelfs een regering van experts moet komen, als de politici er tijdens de regeringsonderhandelingen niet uitraken. Voor 41 procent mogen er na de coronacrisis hoe dan ook nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?