Haar in de boter tussen Open VLD en Brusselse afdeling

TDN
© Belga - BRUZZ
18/07/2019
Updated: 18/07/2019 10.57u

Sven Gatz

Er zit spanning op de lijn tussen Open VLD en zijn Brusselse afdeling. Dat beseft ook Sven Gatz, die straks de eed aflegt als Brussels minister van Financiën en Begroting. Vanuit het liberale hoofdkwartier is tot vijf maal toe geprobeerd om de Franstalige zusterpartij aan boord te krijgen. "Maar op een bepaald moment moet je voort, anders lig je eruit."

De Brusselse liberalen stemden woensdagavond in met het Brusselse regeerakkoord. Gatz geeft toe dat het congres wat langer heeft geduurd en dat er ook kritische stemmen waren, maar uiteindelijk heeft volgens hem 85 procent van de leden voor het akkoord gestemd. "Ik heb goed geteld. Dat is een sterk mandaat", aldus Gatz.

Hij geeft toe dat er spanning bestaat tussen de Brusselse Open VLD en de nationale partij. Zo zou de partijtop vinden dat er te weinig liberale accenten zitten in de tekst. Bovendien zouden de Brusselse onderhandelaars - Sven Gatz en Guy Vanhengel - te weinig hebben gedaan om ook de MR mee in bad te krijgen.

MR in regering: 'Mission impossible'

Gatz ontkent dat. Tot vijfmaal toe is geprobeerd de Franstalige zusterpartij aan tafel te krijgen. De laatste keer heeft partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zelf het roer in handen genomen. "Maar als je keer op keer hetzelfde signaal krijgt van PS en Ecolo, dan besef je dat het een mission impossible wordt", aldus Gatz.

"Op een gegeven moment zeg je als onderhandelaars: er is een goed project, er is een goed regeerakkoord, er zijn nog belangrijke fiscale dingen binnen te halen. Nu moet je verder onderhandelen, anders wordt je buiten gekeken", aldus Gatz. Bovendien wijst hij op de liberale lijnen binnen het akkoord: de uitbreiding van de metro, de meertaligheid, lastenverlagingen, veiligheid en de uitrol van 5G.

Rutten not amused

Er zal alleszins nog een gesprek moeten plaatsvinden tussen Rutten en Gatz. De Brusselaar is immers momenteel nog minister in de Vlaamse regering. "Als de vraag zou zijn dat ik geen Vlaams minister meer kan zijn, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik heb geen enkele ambitie om beide posten te combineren."

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zal Sven Gatz op het partijbestuur niet voordragen als nieuwe Brusselse Open VLD-minister, zo schrijft de krant De Standaard. Woensdagavond stuurde ze ook haar kat naar het congres over het Brusselse regeerakkoord. Rutten doet er het zwijgen toe, maar laat voelen dat ze not amused is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Sven Gatz , Gwendolyn Rutten , MR-Open VLD , Open VLD , regeerakkoord , Brusselse regering , brusselse formatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni