Hans Bonte pleit voor halve lockdown in Vilvoorde

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, pleit voor een 'halve lockdown' in Vilvoorde en de Vlaamse Rand. Bonte wil code oranje invoeren in het onderwijs, horecazaken en fitnesscentra sluiten, en dezelfde regels over sporten hanteren als tijdens de eerste lockdown. "Als de federale kleurenbarometer niet klaar is tegen het einde van deze week, voeren we de maatregelen begin volgende week in Vilvoorde in," aldus Bonte.

De evolutie van het aantal COVID-19-besmettingen in de Vlaamse Rand is nog steeds zorgwekkend: acht randgemeenten bevinden zich in de top tien van Vlaamse gemeenten met de meeste besmettingen. Vilvoorde telt 835 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste 14 dagen, buurgemeente Machelen zelfs 1.243. "Het is vijf over twaalf", zegt Hans Bonte. "Zonder doortastende maatregelen blokkeert de gezondheidssector en zullen scholen volledig moeten sluiten."

Bonte wil daarom een "halve lockdown" invoeren in Vilvoorde en bij uitbreiding in de hele Vlaamse Rand. Concreet wil hij in het onderwijs overgaan naar code oranje, en wil hij de horeca helemaal, of tenminste op een vroeger uur, sluiten. Sporten in buitenlucht wil hij enkel nog individueel of per bubbel toelaten, en fitnesscentra's moeten gesloten worden. Op markten mag enkel nog voeding verkocht worden, en winkelen mag maximaal met twee personen.

Bij elke maatregel voegt Bonte toe dat hij ze pas zou invoeren, als er ook voldoende premies en compensatieregelingen uitgewerkt worden door de Vlaamse overheid. "En we zullen deze maatregelen pas invoeren, als blijkt dat de federale kleurenbarometer niet komt, of op zich laat wachten.

We hopen natuurlijk dat die barometer voor duidelijkheid zal zorgen en zal leiden tot eenvoudige, transparante en logische regels. Maar alles wordt nu in gereedheid gebracht op gemeentelijk niveau. Als de barometer niet klaar is tegen het einde van deze week, gaan onze verstrengde maatregelen begin volgende week in", besluit Bonte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?