Vilvoords burgemeester wil overleg Brussel-Vlaamse Rand over coronamaatregelen

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wil dat er overleg komt tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse randgemeenten om de coronamaatregelen in beide regio's op mekaar af te stemmen. Bonte vindt dat de Vlaamse ministers die bevoegd zijn voor Brussel (Benjamin Dalle) en de Vlaamse Rand (Ben Weyts) een initiatief moeten nemen om dit overleg op gang te trekken.

"In verschillende gemeenten uit de noordwestrand van Brussel, van Dilbeek tot Machelen, neemt het aantal besmettingen toe", aldus Bonte. "In Vilvoorde hebben we geen besmettingshaard kunnen detecteren, maar komt het virus kennelijk van buitenaf. Gezien de interacties tussen Brussel en de randgemeenten houdt de toename ongetwijfeld verband met het stijgend aantal besmettingen in de hoofdstad. We betreuren dat Brussel hierop zo traag gereageerd heeft. In Vilvoorde daarentegen moet men al twee weken verplicht een mondmasker bij zich hebben en dit dragen in de stadskern en op andere drukke plaatsen."

Bonte wil overleg tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de rand om het coronabeleid op elkaar af te stemmen en vraagt dat de twee Vlaamse ministers hierin het voortouw nemen. "Wat als men in Brussel, zoals door sommigen bepleit, net zoals in Antwerpen een vervroegd sluitingsuur invoert voor horecazaken. Dit zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat een aantal feestvierders later op de avond naar de Vlaamse Rand zullen afzakken. Ook bijvoorbeeld ten aanzien van de parken in beide regio's, waar velen momenteel verkoeling zoeken, moet een gemeenschappelijke aanpak uitgewerkt worden", aldus Bonte.

United People

Het verbod dat Hans Bonte had uitgevaardigd aan United People, dat donderdag tegen betaling van geïnteresseerden coronasneltesten wou afnemen aan een café in deelgemeente Koningslo, heeft geen problemen opgeleverd vermits de Waalse groepering niet is komen opdagen. Bonte verbood dit initiatief na adviezen van de Federale Gezondheidsinspectie en Domus Medica wegens de onbetrouwbaarheid van deze testen, wat tot risicogedrag kan leiden van mensen die hierdoor onterecht denken dat ze niet besmet zijn.

Bonte legde inmiddels voor onbepaalde tijd een sluitingsbevel op aan een café in Koningslo omdat men er volgens hem "alle coronamaatregelen flagrant naast zich neer legde". "Vooraleer hij weer toelating krijgt om de zaak te openen zal de zaakvoerder eerst op mijn bureau moeten komen uitleggen welke maatregelen hij neemt", aldus Bonte. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie dat de Vilvoordse burgemeester een dergelijke beslissing neemt. Tot nu toe bleef de aanpak beperkt tot adviezen en waarschuwingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?