Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Het VGC-college interpelleren kan nu vanaf 12 jaar

SVG
© BRUZZ
22/12/2023

De Raad van de VGC heeft het dialoogrecht aangescherpt. Daarmee kunnen burgers de raad interpelleren over onderwijs, jeugd, welzijn of cultuur. De leeftijd wordt verlaagd van zestien naar twaalf jaar.

Het dialoogrecht geeft burgers de kans om vragen te stellen in de VGC-raad en het college te interpelleren. Het volstaat om 300 handtekeningen te verzamelen om gehoord te kunnen worden.

Zopas heeft de Raad van de VGC het reglement aangescherpt, zodat er een echte dialoog kan ontstaan tussen burger en parlement te verbeteren. Daarbij is ook de leeftijd verlaagd van zestien naar twaalf jaar.

Voor Groen, Vooruit, Open VLD en oppositiepartij Agora is de leeftijdsverlaging een logische stap.

Raadslid Lotte Stoops (Groen): “Hoe vroeger we jongeren kunnen betrekken bij de democratie hoe beter. Ik vind ook dat als je iets nieuws opstart, zoals een burgerinterpellatie, dat je geen mensen moet uitsluiten als daar geen reden toe is.” Volgens Stoops is dit de eerste keer dat een parlementair assemblée de leeftijd naar twaalf jaar brengt.

Ook Open VLD steunt het nieuwe reglement. “We leren tegenwoordig kinderen filosoferen,” zegt raadslid Khadija Zamouri (Open VLD), “vanaf het secundair onderwijs moeten jongeren in de klas leren debatteren. Dat kunnen ze net zo goed in deze raad doen.”

N-VA en CD&V (oppositie) zijn tegen de leeftijdsverlaging gekant. De partijen vinden dat die op niets gestoeld is, en dat er ook niemand om gevraagd heeft. Raadslid Bianca Debaets (CD&V): “Er bestaan voldoende instrumenten om jongeren te betrekken bij de politiek, zoals het jeugdparlement en de jeugdraad. Er zijn ook de schoolbezoeken.”

De nieuwe maatregel werd uiteindelijk met ruime meerderheid goedgekeurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni