Hetze over christelijk kruis op kerkhof Sint-Lambrechts-Woluwe

© BRUZZ
| Gemeentehuis Sint-Lambrechts-Woluwe (archiefbeeld).

Een christelijk kruis op het gemeentelijk kerkhof van Sint-Lambrechts-Woluwe verhitte maandagavond de gemoederen op de gemeenteraad. De discussie over een religieneutrale rustplaats laaide opnieuw op. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) denkt aan een signalisatiebord als oplossing.

Een groot christelijk kruis verwelkomt de bezoekers al tientallen jaren op het gemeentekerkhof van Sint-Lambrechts-Woluwe, dat gelegen is in Wezembeek-Oppem. Daar nemen ex-gemeenteraadsleden Anne Broché (PS) en Bernard Ide (Ecolo) nu aanstoot aan.

Tijdens een interpellatie maandag op de gemeenteraad maakten ze hun grieven bekend. Het kruis zou de indruk wekken dat enkel christenen er hun laatste rustplaats hebben. "En dat is een inbreuk op het principe van godsdienstvrijheid en neutraliteit van de staat", klinkt het.

Religieneutraal kerkhof

Burgemeester Olivier Maingain (Défi) moest de gemoederen bedaren. "Het schepencollege stigmatiseert geen enkel geloof", aldus Maingain. Volgens hem moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen het uitdrukken van een religieuze overtuiging en het respect voor culturele tradities.

Maingains oplossing bestaat in een signalisatiebord, dat aangeeft dat het kerkhof een religieneutrale plaats is. Hij zal daarover overleggen met vertegenwoordigers van de verschillende religies. Ook de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe zullen hun zegje mogen doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?