Homans: 'Geen besparingen op Agentschap Inburgering en Integratie'

© Facebook Liesbeth Homans
| De minister benadrukte tijdens het overleg dat er niet werd bespaard op het Agentschap

Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) heeft dinsdag een vakbondsdelegatie ontvangen op haar kabinet naar aanleiding van een betoging tegen de herstructurering bij het Agentschap voor Inburgering en Integratie. "De minister heeft nog eens benadrukt dat er niet werd bespaard op het Agentschap," vertelt haar woordvoerder Toon De Bock.

De afgelopen drie jaar steeg de basistoelage van het Agentschap voor Integratie en Inburgering met 10 miljoen euro tot 45,6 miljoen euro en naar aanleiding van de asielcrisis kreeg het agentschap zowel in 2016 als in 2017 meer dan 11 miljoen euro extra middelen. In 2018 dalen die extra middelen naar 3,2 miljoen euro als gevolg van de verminderde asielcrisis. "Dat is ook altijd zo gecommuniceerd en dus is het logisch dat door de daling van de instroom het aantal tijdelijke medewerkers moet afgebouwd worden", stelt De Bock.

Minister Homans gaf tijdens het overleg met de vakbonden nog mee dat het ritme van de asielinstroom blijvend en continu gemonitord wordt en de afbouw van het aantal tijdelijke medewerkers gefaseerd zal gebeuren.

Maandag lieten de vakbonden nog weten dat er 5.000 mensen op wachtlijsten staan voor hun cursus Maatschappelijke Oriëntatie, maar dat spreekt Homans tegen. "Betrokkenen die aan het wachten zijn, vragen of kiezen daar dikwijls door omstandigheden zelf voor doordat ze bijvoorbeeld nog geen kinderopvang gevonden hebben," aldus De Bock.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?