| Op dit moment "denken veel boeren en burgers dat pesticiden nog altijd zijn toegelaten en dat ze geen schade berokkenen. Dat klopt niet," zeggen actievoerders.

Honderd ngo's strijden samen voor betere Europese regelgeving rond pesticiden

© Belga
31/10/2018

Meer dan honderd Europese milieu- en gezondheidsorganisaties hebben de krachten gebundeld om de huidige regels voor de beoordeling van de gezondheidsrisico's van pesticiden aan de kaak te stellen. De groep heeft woensdag een manifest voorgesteld in Brussel.

"In theorie heeft de Europese Unie een van de beste reglementeringen voor pesticiden ter wereld, maar ze brengt die niet in de praktijk", stellen de ngo's, die zich verenigen in de "Citizens for Science in Pesticide Regulation".

De Europese Commissie hernieuwt binnenkort de wetgeving rond pesticiden in het kader van zijn REFIT-programma, waarbij de Europese regelgeving eenvoudiger gemaakt moet worden. Het Europees Parlement publiceerde al een reeks rapporten over het onderwerp en stelde een comité op om de procedure voor de toelating voor pesticiden onder de loep te nemen. De ngo's roepen de beleidsmakers samen op om de gevaren van pesticiden voor de volksgezondheid en het milieu in acht te nemen.

Op dit moment "denken veel boeren en burgers dat pesticiden nog altijd zijn toegelaten en dat ze geen schade berokkenen. Dat klopt niet", verklaart Martin Dermine van het Pesticide Action Network (PAN).

Voor Barbara Demeneix, endocrinoloog van het nationale natuurhistorisch museum van Parijs, komt "de manier waarop we het gebruik van pesticiden reguleren simpelweg niet overeen met de wetenschappelijke kennis die we hebben."

Het pas opgerichte verbond van ngo's wijst in een manifest op een aantal zaken die spaak lopen bij de uitvoering van het Europees beleid. "Er blijven grote belangenconflicten bestaan", klinkt het. Ze verwijzen naar Monsanto, de Amerikaanse chemiereus die probeerde om wetenschappelijke studies onderuit te halen die wijzen op het mogelijk kankerverwekkende karakter van glyfosaat, de actieve stof van zijn populaire onkruidverdelger Roundup.

Het manifest is ondertekend door 118 ngo's, waaronder drie Belgische: Kom op tegen Kanker, Inter-Environnement Wallonie en Nature & Progrès.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, pesticiden, actie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni