'Iedereen binnen Brusselse fractie is het erover eens dat hij beter ontslag neemt'

17/11/2023
Updated: 17/11/2023 19.34u

Brussels parlementslid voor Vooruit, Els Rochette, zei voor het begin van het extra partijbureau van Vooruit, dat momenteel in Brussel plaatsvindt, dat iedereen binnen de Brusselse Vooruit-fractie het erover eens is dat er een sterk signaal van de partij moet komen. "Als hij ontslag neemt", aldus Rochette over voorzitter Conner Rousseau, "dan zeg ik 'Dank u en proficiat'. Dan kunnen we als partij ook verder." Rochette benadrukte bij het binnengaan nog eens dat de uitspraken van Rousseau absoluut onaanvaardbaar zijn voor een voorzitter van een progressieve partij.

Vooruit organiseert momenteel een extra partijbureau. De extra vergadering komt er nadat partijvoorzitter Conner Rousseau de voorbije dagen opnieuw onder vuur kwam te liggen voor de racistische uitspraken die hij begin september in dronken toestand deed in een café in Sint-Niklaas ten aanzien van de Romagemeenschap. Dat nieuws lekte eerder al uit, maar het Nieuwsblad citeerde eerder deze week letterlijke passages uit het pv.

d1245abd-whatsappimage2023-11-17at174406.jpeg

| Wachtende cameraploegen en journalisten voor het hoofdkwartier van Vooruit in Brussel.

Vanuit de partijtop werd er weinig of niet gereageerd op de nieuwe heisa. Kamerfractieleider Melissa Depraetere liet donderdag bij Terzake wel verstaan dat Rousseau zich heeft geëxcuseerd voor de uitspraken en dat hij de maatregelen die het parket hem oplegt, met name een verplicht bezoek aan de Mechelse Dossinkazerne en therapie, aanvaardt.

Antwerps boegbeeld Jinnih Beels zei dat Rousseau voor haar niet moest opstappen, maar dat ze hem ook liever niet verdedigt. Hier en daar klinkt dus wél het woord ontslag. Zo vindt Vooruit-gemeenteraadslid in Gent Emilie Peeters dat Rousseau een stap opzij moet zetten. Zij wil dat hij zich "bezint over zijn uitspraken". "Racistische uitspraken zijn nooit te tolereren", zegt ze. "Dit kan echt niet zomaar passeren."

d8baa929-whatsappimage2023-11-17at174347.jpeg

| Bert Anciaux, net voor het begin van het extra partijbureau van Vooruit.

De Jongsocialisten Gent hadden eerder hun vertrouwen in Rousseau al opgezegd en doen dat vrijdag opnieuw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , conner rousseau , Els Rochette , one.brussels-Vooruit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni