| Conner Rousseau.

Brusselse Roma over therapie voor Conner Rousseau: 'Proces behoort nog tot de opties'

KVDP
© BRUZZ
16/11/2023

Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit, moet de Dossin-kazerne bezoeken en zal een jaar lang naar de therapeut moeten. Die maatregelen krijgt hij opgelegd na racistische uitspraken begin september. “Ik kan dat bruin gespuis niet allemaal buitenzetten,” blijkt hij nu onder meer gezegd te hebben. Het gerechtelijk onderzoek naar de uitspraken is afgelopen, maar voor Brusselse Roma-organisatie Kham is een proces alsnog niet uitgesloten.

Rousseau deed de uitspraken begin september in een café in zijn thuisstad Sint-Niklaas. In een gesprek met enkele politieagenten had hij de Roma-gemeenschap geviseerd. Voor de politieagenten waren de uitspraken zwaar genoeg om er een pv over op te stellen. Het parket opende een onderzoek naar mogelijke racistische uitspraken.

Een maand later excuseerde Rousseau zich tegenover de Roma tijdens een persconferentie in het café waar het incident had plaatsgevonden. Hij deed de beledigingen af als “zattemanspraat,” maar gaf geen verduidelijking over wat hij precies gezegd had. De Brusselse vzw Kham, die zich bekommert om de integratie van Roma, nam geen genoegens met de excuses en diende klacht in. “Wij hebben het gevoel dat Conner Rousseau ons niet beschouwt als volwaardige mensen,” zei Dejan Stankovic, de woordvoerder van Kham, vorige maand aan BRUZZ.

Intussen is het gerechtelijk onderzoek afgerond, meldde het parket van Oost-Vlaanderen woensdag. Daarmee is het einde van deze pijnlijke episode voor Rousseau echter nog niet in zicht, zo benadrukt de advocaat van de Roma-organisatie die klacht indiende tegenover BRUZZ.

Bezoek Dossin-kazerne en therapie

Het parket kondigde woensdag aan dat er een bemiddelingsprocedure wordt opgestart. De partijvoorzitter krijgt twee maatregelen opgelegd. Hij moet, net als Dries Van Langenhove enkele jaren geleden, een bezoek brengen aan de Dossin-kazerne in Mechelen. Daarnaast zal Rousseau sessies moeten volgen bij een therapeut over de gevolgen van woorden en taalgebruik.

“Ik heb de beslissing van het parket vernomen. Ik erken mijn fout en zal de maatregelen nauwgezet uitvoeren,” reageerde de sociaaldemocratische politicus bij VRT NWS. Een justitieassistent zal tot november volgend jaar toezien op de correcte uitvoering van deze maatregelen.

Voorlopig ontkomt Rousseau zo aan een strafzaak, maar die kan er wel nog komen, aldus de advocaat van vzw Kham. “Voor ons volstaan alleen excuses niet. We willen daden zien. Het gaat hier over herstelbemiddeling, met enerzijds een dader en anderzijds een slachtoffer. Het resultaat moet zijn dat de schade hersteld wordt,” zegt meester Abderrahim Lahlali, die de Brusselse organisatie vertegenwoordigt, aan BRUZZ. “Als we geen vergelijk kunnen vinden, behoort een proces nog tot de opties.”

'Bruin gespuis'

Over het bemiddelingstraject zullen Lahlali en vzw Kham nog een aantal voorwaarden op tafel leggen. Wat die voorwaarden zijn, moeten ze nog bespreken. De precieze uitspraken van Rousseau, die donderdag via Het Nieuwsblad uitlekten, zouden daar weleens invloed op kunnen hebben, zo laat Lahlali weten.

“Mijn appartementsblok is racistisch en ik snap ze wel. We moeten eerlijk zijn: het zijn altijd die bruin mannen,” zou Rousseau volgens een goede bron in het onderzoek letterlijk aan de agenten gezegd hebben. “Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken. Ik kan dat bruin gespuis niet allemaal buitenzetten.” Over de Roma zou hij gezegd hebben dat ze “elke fucking dag met hun matras of frietketel aan de glazen bol staan, gewoon op slaan.”

Aangezien Lahlali nog geen inzage heeft gekregen in het dossier, was hij tot vandaag ook niet op de hoogte van de precieze bewoordingen van Rousseau. “Het is duidelijk dat de reikwijdte van zijn uitspraken veel verder gaat,” aldus de advocaat. “Of je Roma of bruin gespuis zegt, dat maakt een groot verschil. Met deze uitspraken zullen veel meer mensen zich aangesproken en beledigd voelen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni