| Oekraïense vluchtelingen schuiven aan bij Paleis 8 om zich aan te melden.

Inschrijving Oekraïners bij gemeente wordt terugbetaald

MDC
© BRUZZ
23/03/2022

Oekraïense vluchtelingen zullen hun inschrijving bij de gemeente terugbetaald krijgen via het OCMW. Dat beslisten de Brusselse burgemeesters woensdagochtend. Ze bespraken de sterk uiteenlopende inschrijvingsbedragen voor de vluchtelingen, waardoor vluchtelingen in sommige gemeentes aanzienlijk meer moesten betalen dan in andere.

Oekraïense vluchtelingen die zich aanmelden bij een Brusselse gemeente betalen overal een verschillend bedrag voor de administratie. Woensdagochtend bespraken de Brusselse burgemeesters hoe ze deze verschillen gelijk kunnen trekken.

De tarieven per gemeente blijven gelden, maar de Oekraïense vluchteling zou de kost niet meer mogen voelen. “We bespraken vanmorgen twee opties,” zegt Olivier Deleuze (Ecolo), burgemeester van Watermaal-Bosvoorde.

“De vluchteling betaalt zijn inschrijving in de gemeente en krijgt het bedrag nadien terug van het OCMW, of de vluchteling hoeft niets te betalen en het OCMW vergoedt de gemeente voor de gemaakte kosten.”

Extra geld voor OCMW's

Vrijdag besliste de federale regering al dat ze de OCMW’s zal steunen voor de opvang en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen. Jurgen Masure, woordvoerder van minister Karine Lalieux (PS) van Maatschappelijke Integratie, legt uit dat 135 procent van de leeflonen van de vluchtelingen wordt terugbetaald.

“Die extra 35 procent is geïnstalleerd om dat er veel kosten gaan naar vertalers-tolken, extra personeel en administratiekosten,” aldus Masure.

De OCMW's beslissen zelf of ze hiermee ook de dossierkosten zullen vergoeden. Op die manier proberen de Brusselse gemeentes tot meer uniformiteit te komen wat de inschrijvingstarieven betreft. Maar de inschrijvingstarieven zelf worden dus niet in alle gemeenten geschrapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , inschrijvingskosten , inschrijvingen gemeenten , oekraïners , Oekraïense vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni