| Honderden Oekraïense vluchtelingen wachten buiten het terrein van Paleis 8.

De ene Oekraïner betaalt voor inschrijving in gemeente, de andere niet

Bettina Hubo, Margot De Clercq
© BRUZZ
22/03/2022

Oekraïners die zich willen inschrijven in Brussel, betalen in de ene gemeente veel meer dan in de andere. Dat blijkt uit een rondvraag van BRUZZ. In Ganshoren is een Oekraïense vluchteling die zich wil inschrijven al meteen meer dan 35 euro kwijt. In Elsene en Anderlecht is de eerste voorlopige inschrijving gratis. Woensdag komen de burgemeesters samen om de uiteenlopende aanpak te bespreken.

In tegenstelling tot de andere vluchtelingen krijgen Oekraïners die in Brussel arriveren meteen tijdelijke bescherming. Bij hun registratie in Heizelpaleis 8 krijgen ze de eerste papieren waarmee ze zich kunnen inschrijven in de gemeente.

Als ze zich daar melden voor een ‘verklaring van aankomst’ wordt een dossier opgemaakt en krijgen ze een ‘bijlage 15’, een voorlopig papier dat hun inschrijving in het vreemdelingenregister bevestigt. Dit papier is geldig in afwachting dat de politie een woonstcontrole doet en dat de vluchteling een elektronische kaart van tijdelijk verblijf, een zogenaamde kaart A, krijgt.

De kaart A, die de gemeenten zelf een flink bedrag kost, is sowieso te betalen. Maar in heel wat gemeenten moeten vluchtelingen ook betalen voor hun inschrijvingsdossier en ‘bijlage 15’. Naar aanleiding van de Oekraïnecrisis maken sommige gemeenten dezer dagen wat dit betreft een uitzondering voor Oekraïense vluchtelingen, andere doen dit niet.

“Moest het van mij afhangen, zou ik gerust wat meer menslievendheid willen tonen"

Marina Dehing-Van den Broeck, schepen van Sociale Cohesie Ganshoren

Marina Dehing, kandidaat voor het Brussels Parlement op de CD&V-lijst

Ganshoren bijvoorbeeld vraagt 25,50 euro om een dossier voor een familie op te starten. Daarbovenop rekenen ze 10,20 euro per gezinslid voor de bijlage 15. Een gezin van vijf is dus al meteen 76,5 euro kwijt. Om niet te discrimineren geldt dit voor alle vluchtelingen, ook de Oekraïense, zegt de gemeente.

“Moest het van mij afhangen, zou ik gerust wat meer menslievendheid willen tonen,” stelt Marina Dehing-Van den Broeck (ProGanshoren), schepen van Sociale Cohesie. “We zouden een regeling kunnen treffen met het OCMW om de kosten slechts te betalen wanneer de ouders een leefloon ontvangen. Maar dit alles hangt af van de federale overheid. Momenteel kregen wij hier nog geen groen licht voor.”

Uitzonderingsmaatregelen

Ook in Koekelberg en Schaarbeek wordt geen onderscheid gemaakt tussen categorieën vluchtelingen, maar daar liggen de bedragen lager, op acht euro per voorlopige inschrijving, zonder extra dossierkosten.

Het gemeentebestuur van Etterbeek en Anderlecht daarentegen rekent de voorlopige inschrijvingskosten niet meer door aan de Oekraïense vluchtelingen. “Toen deze oorlog uitbrak, kregen we te horen dat Oekraïners een beschermingsstatuut kregen van één jaar. We beslisten meteen voor hen de extra inschrijvingskosten te laten vallen,” benadrukt Fabienne Miroir (PS), schepen van Bevolking van Anderlecht.

“Vluchtelingen arriveren haast zonder geld of gerief, het lijkt me logisch om de inschrijving voor iedereen gratis te maken"

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, bij de inhuldiging van de muurschildering ter ere van het ziekenhuis- en verzorgend personeel aan het ziekenhuis van Etterbeek Elsene op 6 juli 2020

Weer andere gemeenten vinden net dat discriminatie. De gemeente Elsene annuleerde daarom het bedrag van de voorlopige inschrijving voor iedereen. “Vluchtelingen arriveren haast zonder geld of gerief, het lijkt me logisch om de inschrijving voor iedereen gratis te maken,” zegt Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene.

In Sint-Gillis was de voorlopige inschrijving, de bijlage 15, al eerder gratis voor alle vluchtelingen, zegt burgemeester Charles Picqué (PS). Voor de elektronische kaart A betalen vluchtelingen in Sint-Gillis 23 euro. Picqué zou ook dit wel gratis willen maken voor Oekraïense vluchtelingen, maar dan moeten alle Brusselse gemeenten volgen. “Er moet eenheid zijn, anders is het oneerlijk.”

“Er moet éénheid komen, dit is oneerlijk”

Charles Picqué (LB), burgemeester Sint Gillis

Charles Picqué in zijn bureau in het gemeentehuis van Sint-Gillis

Woensdag zitten de Brusselse burgemeesters samen om hierover te spreken.

Vanuit het kabinet van federaal staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) wordt nochtans afgeraden om een onderscheid te maken tussen vluchtelingen voor wat betreft de kost van inschrijving. “Elke vluchteling is gelijk, ongeacht de nationaliteit,” aldus zijn woordvoerster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, Oekraïense vluchtelingen, paleis 8, inschrijvingen gemeenten, vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni