12 juni 2023, Brussels Urban Summit: groepsportret met de deelnemers in het stadhuis van Brussel: staatssecretaris Pascal Smet (midden) en Alireza Zakani, burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran (eerste rij, vierde van links.)

| 12 juni 2023, Brussels Urban Summit: groepsportret met de deelnemers in het stadhuis van Brussel.

Iraanse agenten voerden veiligheidsverkenning uit in Brussel

© Belga
22/06/2023

Er zijn nieuwe elementen opgedoken in de zaak van de visa voor een Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Volgens de krant L'Echo voerden twee Iraanse agenten twee dagen voor de bijeenkomst een veiligheidsverkenning uit in de Belgische hoofdstad. De krant Le Soir schrijft donderdag dat de Dienst Vreemdelingenzaken voorbehoud gemaakt had bij het verlenen van visa aan de delegatie onder leiding van de burgemeester van Teheran.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) bevindt zich momenteel in het oog van de storm voor visa die haar diensten uitreikten aan de delegatie van Iraniërs die de stedenconferentie in Brussel bijwoonden.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit), initiatiefnemer van de top in Brussel, nam dit weekend al ontslag in de zaak.

Mailverkeer

Le Soir kreeg inzage in het mailverkeer tussen de Belgische ambassade in Teheran en de FOD Buitenlandse Zaken van 8 juni. Daaruit blijkt dat de ambassade voorbehoud toonde voor het uitreiken van een visum aan de burgemeester van Teheran, die deel uitmaakte van de delegatie.

"Het lijkt erop dat de DVZ (Dienst Vreemdelingen, nvdr) zijn akkoord niet geeft", schreef de ambassade, waarop de FOD antwoordde: "in deze omstandigheden is het niet gepast om een visum af te geven".

In een andere mail van de FOD staat dat er op woensdag 6 juni een advies was aangevraagd bij de staatsveiligheid en dat er nog steeds werd gewacht op een schriftelijke bevestiging van een verbindingsofficier. Uiteindelijk werd dezelfde dag nog een visum afgegeven.

Verkenning

De krant L'Echo onthult op haar beurt dat twee leden van de Iraanse delegatie twee dagen voor de rest van de groep naar Brussel reisden om contacten te leggen. Dit gebeurde tegen de achtergrond van spanningen tussen België en Iran na de vrijlating van Assadolah Assadi, een Iraanse diplomaat die in België werd veroordeeld voor terrorisme, in ruil voor de Belgische gijzelaar Olivier Vandecasteele.

De twee zouden in België zijn aangekomen voordat het OCAD zijn advies over de delegatie kon geven, aldus L'Echo.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni