21 juni 2023: minister voor Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen over de afgifte van visa in het kader van de Brussels Uban Summit

| 21 juni 2023: minister voor Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen over de afgifte van visa in het kader van de Brussels Uban Summit.

Vragenuurtje Kamer wordt grotendeels overschaduwd door Iran-kwestie

© Belga
22/06/2023

De oppositie diende verschillende vragen in voor het vragenuurtje tijdens de plenaire vergadering van de Kamer donderdagnamiddag over de spanningen binnen de regering. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) wordt vooralsnog niet verwacht, de vragen zijn voor premier Alexander De Croo (Open VLD).

Lahbib en De Croo moesten zich woensdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken urenlang verdedigen tegen de kritiek op de aflevering van visa voor veertien Iraniërs, die daardoor vorige week een grote stedenconferentie in Brussel konden bijwonen. Zowel tegen de premier als tegen de minister diende de oppositie moties van wantrouwen in.

De meerderheid gaat dan normaal gezien met behulp van een eenvoudige motie, die voorrang heeft, 'over tot de orde van de dag'. Open VLD diende woensdagavond zo'n motie in, maar socialisten, ecologisten en CD&V ondertekenden de tekst niet mee. De uitleg van Lahbib kon de coalitiepartners allesbehalve overtuigen. De socialisten eisen excuses, de groenen willen extra uitleg tijdens een nieuwe bijeenkomst van de Kamercommissie.

Vertrouwen bereikt dieptepunt

Omdat de moties maar ten vroegste 48 uur na neerlegging kunnen worden gestemd overschaduwt de kwestie ook het wekelijkse vragenuurtje in de plenaire vergadering van donderdag. Voor Hadja Lahbib zijn echter geen vragen ingediend. Zij wordt dus vooralsnog niet in het halfrond verwacht.

Premier De Croo moet straks wel aan de bak. Hij krijgt straks vragen van DéFI, PVDA en Vlaams Belang over de "vertrouwensbreuk en onenigheid" binnen de regering en van N-VA en Les Engagés over het "internationaal imago van het land".

Intussen zit het vertrouwen in Lahbib zowel bij socialisten als groenen nog steeds onder het dieptepunt. Volgens een bron heeft de premier in elk geval "consultaties binnen de regering" gehad of gepland, al is niet duidelijk met wie of wanneer.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni