Jef Van Damme stopt als schepen in Molenbeek

MVDH
10/07/2023
Updated: 10/07/2023 17.24u

“Na bijna 20 jaar politiek engagement, start ik vanaf 1 september met een nieuwe job als leidend ambtenaar van de Vlaamse Gemeenschapscommissie”, aldus de Vooruit-schepen in Sint-Jans-Molenbeek. Jef Van Damme was sinds 2006 schepen in de gemeente.

Jef Van Damme (44) is schepen van Nederlandstalig onderwijs, Nederlandstalige Kinderopvang, Openbare Werken en Gemeentelijke Eigendommen in Sint-Jans-Molenbeek voor de partij Vooruit. “Sinds 2006 mocht ik meebouwen aan een beter Molenbeek: een gemeente met kwaliteitsvol onderwijs en kinderopvang voor iedereen, met meer groene ruimte, met meer plaats voor voetgangers en fietsers”, aldus Van Damme in een verklaring op zijn website. “Ik wil iedereen van harte bedanken voor de samenwerking en alle steun en vertrouwen in de afgelopen jaren. Samen maakten we het verschil.”

De schepen groeide op in Lokeren en is master in de rechten en Europese studies. Tussen 2009 en 2019 zetelde hij ook in het Brussels Parlement, waar hij onder meer fractievoorzitter was. Van Damme was ook bestuurder van het Onderwijssecretariaat van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Na een uitgebreide procedure heeft het VGC-college hem nu benoemd tot de nieuwe leidend ambtenaar van de VGC, waar hij zal instaan voor het functioneren van de VGC-diensten en de relaties van de Vlaamse overheidsinstelling met externe actoren. Hij volgt in die functie Eric Verrept op, die de functie de afgelopen zeventien jaar opnam.

Opvolging onbekend

Het bestuur van Vooruit Molenbeek was op de hoogte dat Van Damme meedong naar de VGC-positie, maar voorlopig is nog niet bekend wie hem als schepen gaat opvolgen. Dat zou bijvoorbeeld Saliha Raiss kunnen zijn, gemeenteraadslid van Vooruit in Molenbeek. Van Damme zelf zegt over de kwestie nog niets kwijt te willen om "in alle sereniteit de opties te bekijken". Binnen enkele dagen zou de beslissing bekend worden gemaakt.

Vorige week kondigde ook Vooruit-schepen in Anderlecht Elke Roex (Vooruit) al aan na september uit de politiek te stappen. Ze gaat voor het Neerhof werken, een educatieve boerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Dilbeek. Roex werkte zo'n twintig jaar in de politiek en zetelde onder meer in het Vlaams en Brussels parlement alvorens schepen te worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni