Jonge asielzoekers krijgen de kans om zich als vrijwilliger in te zetten, en jongeren uit ons land kunnen een handje toesteken in opvangcentra. Fedasil en de organisatie Samenlevingsdienst slaan daarvoor de handen in elkaar. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bekendgemaakt tijdens een bezoek aan een gemeenschapscentrum in Schaarbeek.
Jonge asielzoekers kunnen als vrijwilliger aan de slag
"Jonge asielzoekers zijn vaak heel gemotiveerd en willen iets betekenen. Via de samenwerking met Samenlevingsdienst krijgen ze de kans om zich als vrijwilliger in te zetten. Ze kunnen op die manier ervaring opdoen en hun kennis van onze taal verbeteren", legt staatssecretaris de Moor uit.
Samenlevingsdienst biedt jongeren tussen 18 en 25 jaar de kans om een half jaar vrijwilligerswerk te verrichten bij een van de 800 aangesloten organisaties. Vorig jaar werden op die manier meer dan 600 jongeren ingeschakeld.
Het is niet de eerste keer dat Fedasil en Samenlevingsdienst samenwerken. Dat gebeurde in het verleden al op kleine schaal in Wallonië en Brussel.
Essentiële vaardigheden
De afgelopen drie jaar deden 80 jonge asielzoekers een Samenlevingsdienst. Daarnaast zetten meer dan 50 jongeren zich in verschillende opvangcentra in. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt die samenwerking uitgebreid naar veel meer centra. "Het is een samenwerking waar de jongeren en de samenleving beter van worden", vindt de Moor.
"De Samenlevingsdienst van het Platform bevordert burgerschap en persoonlijke groei bij jongeren door middel van vrijwillig engagement, trainingen en persoonlijke begeleiding. Hierdoor ontwikkelen jongeren taal- en sociale vaardigheden, bouwen zij zelfvertrouwen en een netwerk op en verwerven zij vaardigheden die essentieel zijn voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling", legt Serafine Vanschoenwinkel van Samenlevingsdienst uit.
"Dit biedt hen de tools om actief deel te nemen en waardevol bij te dragen aan de maatschappij. Het partnerschap van het Platform met Fedasil zal dit positieve effect op de integratie van jonge nieuwkomers in de samenleving aanzienlijk vergroten."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Nicole De Moor , asiel , vrijwilligerswerk