Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter voor Open VLD

© PhotoNews
| Egbert Lachaert (Open VLD), hier aan het woord als fractievoorzitter voor zijn partij in de Kamer.

Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter bij Open VLD. Dat bevestigt hij donderdag, na weken van speculatie. De 42-jarige Oost-Vlaming zet in op drie kernthema's: een duidelijk sociaal-economisch liberaal discours, veiligheid, migratie en integratie. Eerder lieten ook de Brusselse Els Ampe en Oostendenaar Bart Tommelein al weten graag Gwendolyn Rutten te willen opvolgen aan de top van de partij.

Over zijn mogelijke kandidatuur wordt al weken druk gespeculeerd, maar tot nog toe hield Egbert Lachaert de boot af. De afgelopen maand trokken veel partijmilitanten op de talloze lokale nieuwjaarsrecepties echter druk aan zijn mouw, zegt hij. Dat trok hem over de streep.

"De roep om een voorzitterskandidaat te zijn die vernieuwing en hoop belichaamt, is enorm. Het was deugddoend om vast te stellen hoeveel partijgenoten, van basismilitanten tot parlementsleden, me motiveerden kandidaat te zijn bij de voorzittersverkiezingen. Met zoveel steun durf ik de strijd aan te gaan om de volgende voorzitter te worden van onze partij", laat hij weten aan persagentschap Belga.

Al eens kandidaat in 2012

Egbert Lachaert is al de derde voorzitterskandidaat bij Open VLD, naast Oostends burgemeester Bart Tommelein en Vlaams parlementslid Els Ampe. Hij was in 2012 al eens kandidaat-partijvoorzitter, maar moest toen de duimen leggen voor Gwendolyn Rutten. Al haalde Lachaert wel 40 procent van de stemmen.

De 42-jarige politicus zit al sinds 2014 in de Kamer en was eerder een jaar Vlaams parlementslid. Sinds vorig jaar is hij de fractieleider in de Kamer. Lachaert is ook eerste schepen in Merelbeke. De voorzittersverkiezingen bij Open VLD vinden normaal gezien eind maart plaats. De details daarover worden binnenkort nog vastgelegd op het partijbestuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?