Kleine stapjes in werkgroep Goed Bestuur

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
30/05/2017

In de nasleep van het Publifin-schandaal werd ook in Brussel een werkgroep Goed Bestuur opgericht. Die zou tot voorstellen moeten komen rond transparantie, maximumvergoedingen en decumul. De gesprekken verlopen traag maar gestaag.

Vier maanden na de oprichting van de werkgroep zijn al enkele stapjes gezet. Zo zal de ordonnantie van 2006, die de cumul en vergoedingen regelt, aangepast worden. Gedeputeerden zullen al hun mandaten en de daarbij horende vergoedingen openbaar moeten maken. Afgevaardigden die die informatie niet doorspelen, zullen een sanctie krijgen, iets wat nu nog niet kan.

De controle op het maximaal te verdienen bedrag, 150 procent van het loon van een parlementslid, wordt zo een stuk makkelijker.

Privé blijft buiten schot
Daarbij gaat het wel alleen over politieke mandaten, zitjes in intercommunales en gemeentelijke vzw’s. Wat iemand in de privé verdient, blijft dus buiten schot. Speciale mandaten zoals dat van parlementsvoorzitter, zouden evenmin in de berekening zitten.

Ook rond de vertegenwoordiging van de oppositie in Instellingen van Openbaar Nut (ION), zoals Actiris, MIVB of Citydev, is de vooruitgang aanwezig, maar eerder beperkt. Zo zal de oppositie effectief waarnemers naar die ION’s kunnen sturen. Maar: de werkgroep kiest ervoor dat niet via wetgeving, maar met een resolutie te regelen. Daardoor kan de volgende regering de resolutie, een afspraak eigenlijk, gewoon negeren.

Publicatie regeringsbeslissingen blijft pijnpunt
Over de publicatie van regeringsbeslissingen is er nog geen akkoord. Nu zet de regering die beslissingen pas elf dagen nadat ze genomen zijn op de website, zonder bijlagen, waardoor controle op de genomen beslissingen moeilijk is.

Andere punten die nog op tafel liggen, zijn de Commissie deontologie en de decumul tussen parlementslid en schepen of burgemeester. De werkgroep wil voor het zomerreces landen.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni