Lachaert nieuwe Open VLD-voorzitter, Ampe haalt 7 procent

© PhotoNews/SN
| De verkiezing ging tussen Els Ampe, Egbert Lachaert, Bart Tommelein en Stefaan Nuytten.
Updated: 22-05-2020 - 16:13

Egbert Lachaert is de nieuwe voorzitter van Open VLD. Hij haalde een ruime meerderheid van de stemmen. Bart Tommelein volgde als twee op ruime afstand. De Brusselse kandidate Els Ampe eindigde derde in de voorzittersverkiezingen, maar haalde wel het partijbestuur.

Lachaert volgt daarmee Gwendolyn Rutten op als voorzitter van de Nederlandstalige liberale partij. Lachaert haalde zo'n 61 procent van de stemmen, dubbel zoveel als zijn rivaal Bart Tommelein met 29 procent.

Els Ampe, de Brusselse kandidaat-voorzitster die de laatste tijd veel in het nieuws kwam vanwege haar onorthodoxe pogingen om de verkiezingen te winnen, eindigde als derde met ruim 7 procent van de stemmen van de Open VLD'ers. Stefaan Nuytten wist slechts een kleine 2 procent van zijn partijgenoten te overtuigen.

De voorzittersverkiezingen zouden eigenlijk vorige week hebben moeten doorgaan, maar werden toen al snel stilgelegd vanwege technische problemen. Zo bleek het mogelijk om als een persoon meerdere stemmen uit te brengen.

Ampe blijft achter campagne staan

In een eerste reactie stelde Lachaert dat hij sterkere accenten wil leggen in de liberale boodschap, maar tegelijkertijd ook aan een brede liberale partij wil werken. Open VLD mag zich niet exclusief op één groep in de samenleving richten, luidde het. Wellicht komen er in het najaar nog congressen om de structuur en inhoud op scherp te stellen.

"Je hoopt natuurlijk altijd op meer," zei Ampe in een eerste reactie aan BRUZZ. "Maar het is goed dat het in een ronde beslist is met zo'n duidelijke keuze voor een kandidaat en een klassiek liberale koers." Zelf liet ze weten zich sterk te blijven maken voor de basis: "Ik zal blijven knokken om de stem van de basismilitant te laten blijven horen aan de top van de partij."

Ampe kijkt met een tevreden gevoel terug op haar in sommige gevallen ophefmakende campagne. "Al vind ik het wat vreemd dat er zoveel reactie komt wanneer een volksvertegenwoordiger opkomt voor haar mening. Ik blijf achter mijn mening staan en heb daar veel steun voor gekregen vanuit Brussel en de rest van het land. Ik was de eerste om te zeggen dat de politiek corona niet serieus nam, ik was de eerste om op te roepen om mondmaskers te dragen en ook de eerste die zei dat de horeca weer open moet. We moeten bovenop de gezondheidscrisis niet ook nog een economische crisis krijgen."

Ook Tommelein moest zich neerleggen bij zijn tweede plaats: "De leden hebben beslist. De democratie heeft zich duidelijk uitgesproken." Hij hoopt dat de partij de komende periode vooruit kan gaan en een breed volksliberalisme kan uitdragen. "Ik ben ervan overtuigd dat we met Egbert een nieuw liberaal programma gaan kunnen schrijven, dat inzet op de relance na de coronacrisis," besloot Nuytten.

Partijbestuur

Naast kandidaat-voorzitster, was Ampe ook kandidate voor het partijbestuur. Met 3.440 stemmen slaagde ze als twintigste en laatste verkozen bestuurder wel in die opdracht. De twintig verkozenen in het partijbestuur worden aangevuld met niet-mandatarissen tot in totaal 28. Lachaert is als partijvoorzitter uiteraard ook voorzitter van het partijbestuur, Alexander De Croo is ondervoorzitter.

"Via het partijbestuur wil ik blijven opkomen voor de liberale basismilitanten," zegt Ampe. "Voor mensen die in Brussel wonen en werken. De partijtop heeft de connectie met de basis gemist. Ik wil meewerken met het nieuwe bestuur en er zijn voor de mensen die vooruit willen gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?