| Egbert Lachaert, partijvoorzitter van Open VLD.

Lachaert wil Oekraïense vluchtelingen sneller naar werk toeleiden

© Belga
12/02/2023

Als het van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert afhangt, moeten de Oekraïense vluchtelingen in ons land veel actiever naar een job worden toegeleid. Bijna een jaar na de start van de Russische oorlog is het volgens Lachaert immers duidelijk dat veel van die vluchtelingen hier nog een hele poos zullen blijven. Daarom wil hij het bijstandssysteem omvormen naar een traject dat veel meer inzet op een traject richting de arbeidsmarkt en integratie.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en er een vluchtelingenstroom op gang kwam, koos ons land voor een steunsysteem. Ze worden aan een OCMW toegewezen dat voor hen zorgt en hen een equivalent leefloon betaalt. De OCMW's krijgen een extra toelage bovenop het leefloon van 35 procent voor het dossierbeheer - een percentage dat vanaf de vijfde maand afneemt.

Ons land vangt zowat 32.000 Oekraïense vluchtelingen op. Het steunsysteem zal de federale overheid 560 miljoen euro kosten, meer dan het dubbele van wat oorspronkelijk was geraamd. "We mogen die mensen niet reduceren tot een kostenpost", zei Lachaert zondag aan VTM Nieuws. "Maar we moeten wel iets doen. Dat we vorig jaar een steunsysteem invoerden, was begrijpelijk. Nu staan we een jaar verder, een groot deel zal nog hier blijven. We kunnen hen niet in de bijstand blijven dompelen."

Bonus voor OCMW's

Lachaert kijkt daarbij naar Nederland, waar 75 procent van de Oekraïners werk heeft gevonden. Bij ons heeft 23 procent van de Oekraïners op arbeidsleeftijd (15-64 jaar) werkervaring opgedaan. Van de 7.500 personen die bij VDAB zijn ingeschreven, heeft 37 procent gewerkt.

In het systeem dat de liberale voorzitter voor ogen heeft, wordt de extra vergoeding voor OCMW's hervormd waarbij ze een beloning krijgen wanneer ze Oekraïners effectief aan een job helpen en integreren. Aan de toekenning van het leefloon, moet een integratietraject worden gekoppeld, met daarin taalopleiding en een traject naar de arbeidsmarkt. En VDAB moet de vluchtelingen ook beter en actiever begeleiden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni