Liberalen willen een schepen per gemeente afschaffen

© Anne-Charlotte d’Ursel
| Anne-Charlotte d’Ursel (MR), initiatiefnemer van het voorstel van ordonnantie.

Elke Brusselse gemeente kan ook best met één schepen minder. Dat vindt althans de Brusselse MR, die een oud voorstel van ordonnantie van onder het stof heeft gehaald en op de agenda heeft gezet in het Brussels parlement. Al zijn echte veranderingen pas voor een Staten-Generaal rond de lokale besturen.

In het voorstel van de MR zou de OCMW-voorzitter deel uitmaken van het college. Zo komt het college toch aan het benodigde aantal schepenen. De OCMW-voorzitter kan dan de bevoegdheid Sociale Zaken overnemen, die volgens de MR-leden een beetje dubbelop is.

"Er zijn te veel schepenen," verklaart Anne-Charlotte d’Ursel (MR), initiatiefnemer van het voorstel. "Dat kost de gemeenschap heel veel. De schepenen doen aan bezigheidspolitiek, maar wij willen ze efficiënt bezig zien."

De MR kwam ook in 2012 al met hetzelfde voorstel van ordonnantie. Dat werd destijds afgekeurd door de meerderheid. Ook dit keer lijkt het voorstel niet meteen potten te zullen gaan breken. MR heeft het voorstel tot ordonnantie zelf van de agenda gehaald om er eerst de pariteit, de verhouding man-vrouw, in het college nog aan toe te voegen.

Staten-Generaal

Maar ook als de nieuwe versie besproken zal worden in de commissie Binnenlandse Zaken, is de kans groot dat voorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) het voorstel doorverwijst naar de Staten-Generaal rond gemeentelijk beleid. In de loop van deze legislatuur komen gemeenten en gewest samen om de organisatie van de gemeenten, OCMW’s, politiezones en het Gewest te bespreken. Daar zou ook een fusie van de politiezones en gemeenten kunnen op tafel komen.

Vanhengel denkt wel dat het voorstel van MR weerklank zal vinden. Ook minister-president Rudi Vervoort (PS) liet immers tijdens de vorige legislatuur al blijken dat hij de gemeentebesturen wil moderniseren. Hij had het toen zelfs over een halvering van het aantal schepenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?