Stembureau stemhokje in De Muziekladder in Schaarbeek

| Stembureau in De Muziekladder in Schaarbeek.

Licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij EU-verkiezingen

RF
© Belga
21/10/2021

Bij de Europese verkiezingen van 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen. Die afspraak stond al in het federale regeerakkoord en de ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet, zo meldt Groen, dat mee aan de kar heeft getrokken voor de hervorming. Eens het parlement de wijziging heeft goedgekeurd, zullen naar schatting 270.000 jongeren tussen 16 en 18 jaar mee kunnen stemmen.

Vandaag geldt in ons land stemplicht voor zowel de lokale, regionale en federale verkiezingen als voor de Europese verkiezingen, en dat vanaf 18 jaar. Voor die laatste stembusslag - de volgende vindt plaats in 2024 - kwamen de partijen in de federale regering overeen stemrecht in te voeren vanaf 16 jaar. Donderdag volgde de formele instemming op de ministerraad.

Kamerlid Kristof Calvo (Groen), een voortrekker van het voorstel, beschouwt het als een belangrijke stap. "Omdat het een ronduit positieve keuze is: voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties. Hoe sneller we die afspraak in wetgeving omzetten, hoe sneller we kunnen starten om jongeren warm te maken." De uitwerking van het voorstel gebeurt in samenwerking tussen parlement en regering, tussen Kamerleden en de bevoegde ministers Annelies Verlinden (CD&V) en Sophie Wilmès (MR).

Indien het parlement definitief het licht op groen zet, zal België na Oostenrijk en Malta het derde Europese land zijn met een verlaagde kiesleeftijd van 16 jaar. In Griekenland krijgen jongeren vanaf 17 jaar de mogelijkheid om te stemmen bij de Europese verkiezingen. De parlementsleden van de meerderheid hebben ook een wetsvoorstel ingediend om de minimumleeftijd voor kandidaatstelling bij Europese verkiezingen te verlagen van 21 naar 18 jaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni