Lutgen tracht donderdag te vergaderen over goed bestuur

© Kabinet Céline Fremault

CDH-voorzitter Benoît Lutgen probeert een vergadering met MR, Ecolo en DéFI te beleggen over goed bestuur. De vergadering zou donderdagnamiddag plaatsvinden. Zo is vernomen bij verschillende partijen.

Indien de vergadering doorgaat, zou dit betekenen dat Benoît Lutgen nog steeds mikt op een as met MR, DéFi en Ecolo om meerderheden te vormen op het Waals, Brusselse en Franse gemeenschapsniveau. De overige partijen hebben aangegeven dat ze eerst op vlak van behoorlijk bestuur belangrijke stappen vooruit willen zetten vooraleer er over coalities gesproken kan worden.

Lutgen trok zelf de stekker eruit
De crisis in Franstalig België ontstond toen CDH-voorzitter Lutgen op 19 juni aankondigde dat hij niet langer met de PS wilde besturen. Omdat de MR niet volstaat om een coalitie te vormen in de deelstaten van het zuiden van het land - enkel op Waals niveau is er een zeer krappe meerderheid - moet ook steun gezocht worden bij Ecolo en DéFI. Die twee partijen hebben echter zware eisen gesteld inzake behoorlijk bestuur en deontologie.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?