Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Mahdi blijft aanpak van hongerstaking verdedigen

JP
© BRUZZ - Belga
10/12/2021

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft vrijdag zijn aanpak in de zaak van de hongerstakers nogmaals verdedigd en ontkent dat hij hen valse hoop heeft gegeven. "Ik vind het belangrijk om transparant te zijn en in de spiegel te kunnen kijken. Mijn boodschap is altijd dezelfde gebleven: ik steek niks in de mouw en er gebeurt niks onder tafel", klonk het tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.

In mei gingen 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel, met de eis dat hun verblijf in België zou worden geregulariseerd. De hongerstaking eindigde op 21 juli nadat Mahdi zich ertoe verbond om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen voor de behandeling van hun verzoek, dat individueel moest gebeuren. Nu blijkt dat een groot deel van die regularisatieverzoeken negatief beantwoord wordt.

Volgens vertegenwoordigers van de hongerstakers had Mahdi nochtans ­gezegd dat hun situatie kon leiden tot regularisatie, omdat ze al enkele jaren in België wonen en goed geïntegreerd zijn. Mahdi zelf geeft toe dat hij inderdaad gezegd heeft dat dit positieve elementen zijn, "maar dat wil niet zeggen dat ze 'd'office' tot regularisatie leiden". De staatssecretaris ontkent dan ook in alle toonaarden dat hij hongerstakers valse hoop heeft gegeven en om de tuin heeft geleid.

"Er zijn waarschijnlijk mensen die gehoopt hadden dat ik wel zou toegeven tot collectieve regularisatie, om van het probleem af te zijn, maar dat zou fundamenteel onjuist zijn geweest", gaat Mahdi verder. "Met de hand op het hart: ik sta voor de politiek die ik voer, zowel voor als achter de schermen. Ik vind het belangrijk om in de spiegel te kunnen kijken."

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang konden zich vinden in de manier waarop Mahdi de zaak heeft aangepakt. "Helaas hebben uw rode en groene coalitiepartners het nog niet begrepen", aldus Dries Van Langenhove, die - net als Theo Francken - wel bedenkingen had bij de communicatie omtrent de neutrale zones.

Advocate Marie Doutrepont stelt dat het regularisatiebeleid 'arbitrair' is.

'Arbitrair'

Een vijftiental advocaten gespecialiseerd in vreemdelingenrecht hebben vrijdag aan het federaal parlement een open brief uitgedeeld waarin ze de parlementsleden oproepen om staatssecretaris Mahdi te interpelleren over de stand van zaken van de aanvraag van 430 hongerstakers eerder dit jaar.

In de tekst, die ondertekend was door 130 advocaten, klagen ze aan dat de regularisaties op zeer arbitraire manier gebeuren en dat duidelijke regularisatiecriteria ontbreken. "Ze hebben de hongerstakers een mes in de rug gestoken want er waren duidelijke afspraken overeengekomen, zelfs al ontkennen Mahdi en Rosemont dat vandaag", klinkt het bij meester Marie Doutrepont, een advocate die aanwezig was bij de actie.

"Een groot deel van de aanvragen werd wegens zogenaamde onontvankelijkheid geweigerd, terwijl er een akkoord was dat alle hongerstakers hun dossier sowieso ontvankelijk zou zijn en ze recht hadden op versnelde afhandeling ervan. Maar uiteindelijk bleek dat de afspraken omtrent het behandelen van de dossiers niet zijn nagekomen."

Volgens de advocaten is het indienen van een regularisatie-aanvraag een blinde gok. "We hopen telkens op goed geluk, maar dit is geen manier van rechtspreken", zegt Doutrepont. "De advocaten kennen de criteria niet, de discretionaire bevoegdheid mag niet zo arbitrair zijn. Het ontbreekt aan duidelijke en permanente criteria. We weten dat schoolgaande kinderen een belangrijke rol hebben gespeeld, maar toch worden enkelen geweigerd en het is zeer moeilijk om hiertegen in beroep te gaan zonder vaststaande criteria."

Volgende week dinsdag vindt in de Kamer ook een hoorzitting plaats met de woordvoerders van de sans-papiers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Sammy Mahdi, hongerstaking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni