| Een van de hongerstakende mensen zonder papieren aan de Begijnhofkerk

Mahdi stuurt 'speciaal gezant' naar hongerstakers

TDN
© Belga - BRUZZ
19/07/2021
Updated: 19/07/2021 14.55u

Indien er een hongerstaker overlijdt, dan trekken de partijen PS en Ecolo de stekker uit de federale regering. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) besliste daarop om een speciaal gezant in te schakelen. Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), moet dienen als brugfiguur die de hongerstakers naar de bestaande procedures leidt.

De mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk en de lokalen van de VUB en de ULB zijn al bijna twee maanden in hongerstaking. Sinds enkele dagen weigeren verschillende onder hen ook te drinken. De toestand van een aantal sans-papiers is dus bijzonder precair. Zondagavond nog reden heel wat ambulances uit om de sans-papiers af te voeren, maar zij weigerden alle medische hulp.

Politieke druk neemt toe

De situatie zorgt voor hoogspanning in de regering-De Croo. Regeringspartijen PS en Ecolo sporen de premier aan het dossier zelf in handen te nemen uit onvrede met de aanpak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi. Maandag voert de PS de druk verder op. Indien er iemand overlijdt, dan nemen de PS-ministers en -staatssecretarissen ontslag uit de regering. Ecolo zit op dezelfde lijn.

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (Werk en Economie), Karine Lalieux (Pensioenen), Ludivine Dedonder (Defensie) en Thomas Dermine (Relance) dreigen dus op te stappen. Bij Ecolo gaat het om vicepremier George Gilkinet (Mobiliteit), Zakia Khattabi (Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling) en staatssecretaris Sara Schlitz (Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit).

Dirk Van den Bulcke, commissaris-generaal voor de Staatlozen en Vluchtelingen.

| Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen.

Bevoegd staatssecretaris Mahdi zegt dat hij er alles aan doet om de hongerstaking te beëindigen. Met de aanstelling van Dirk Van den Bulck als speciaal gezant hoopt hij de situatie te ontmijnen. "Dit is een uitgestoken hand om zicht te krijgen op hun specifieke situatie", klinkt het bij Mahdi.

Individuele begeleiding naar procedures

Van den Bulck - een Brusselse jurist, ex-werknemer van Foyer en nu Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, zal ter plaatse gaan en ook de neutrale zone bezoeken. "Mensen uit de hongerstaking kunnen individueel hun dossier bespreken met medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken in de neutrale zone. Er is ruimte om een vertrouwenspersoon mee te brengen en ook daar ter plaatse te overleggen."

Volgens de CD&V-staatssecretaris circuleren er veel onjuiste verhalen over de regularisatieprocedure. Hij ontkent dat deze slechts geldt voor bepaalde nationaliteiten. "Net daarom werd de neutrale zone ingericht om tot correcte infodeling over te gaan. De overheid discrimineert niet en neemt elk dossier dat ingediend wordt ter harte. Wie een dossier tot regularisatie wil indienen, kan dat ter plaatse doen."

Normaal gezien moeten mensen daarvoor naar de diensten van de stad of gemeente gaan. De Stad Brussel is evenwel ter plaatse op de neutrale zone, aldus Mahdi. De staatssecretaris wijst er bijvoorbeeld op dat sans-papiers die ernstig ziek zijn een beroep kunnen doen op bestaande verblijfsprocedures. De vreemdelingenwet voorziet in de mogelijkheid tot medische regularisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , hongerstakers , Pierre-Yves Dermagne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni