© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Een van de hongerstakende mensen zonder papieren aan de ULB

'Bereid om te sterven voor papieren': Internationale aandacht voor hongerstakers stijgt

Arnaud De Decker
19/07/2021

Het lijstje internationale media dat afgelopen dagen en weken over de stakende sans-papiers berichtte, stijgt met de dag. Onder meer de BBC en de Washington Post schrijven erover.

Zowat alle grootste mediaspelers hebben intussen over de bezetting van de Begijnhofkerk, de VUB en de ULB door zo'n 475 sans-papiers bericht.

"Illegale migranten in België: geen papieren, geen leven", kopte de Nederlandse Volkskrant begin juli. Ook de Franse krant Libération had het op 8 juli over "papieren of de dood" voor migranten in Brussel, en ook de Spaanse krant El Pais wijdde op 10 juli heel wat aandacht aan de situatie.

Afgelopen weekend kwam de BBC met een verhaal op de proppen: een reportage van een viertal minuten, waarbij sans-papiers wat context en duiding geven over de helse situatie waarin ze vaak jaren geleden verstrengeld raakten.

In België doet de bezetting van de sans-papiers - waarvan enkelen sinds vrijdag zijn overgegaan tot een dorststaking - de gemoederen hoog oplaaien. Zo willen de voorzitters van Groen, PS en Ecolo dat premier Alexander De Croo het dossier van de honger- en dorststakende sans-papiers in handen neemt. "Ondenkbaar", volgens de andere regeringspartijen.

Dokters van de Wereld laat intussen weten dat de gezondheidstoestand van de stakers snel achteruit gaat en het ook mentaal niet goed gaat met veel actievoerders, met verschillende zelfmoordpogingen tot gevolg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie