Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

| Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media.

Meer dan 6 miljoen extra middelen vanuit Vlaanderen voor Brussel

28/10/2022

Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, maakt extra middelen vrij om Brusselse organisaties financieel te ondersteunen voor hun energiefactuur. Dalle maakte ook bekend dat er extra investeringen komen in Brusselse infrastructuur. "Vlaanderen neemt haar verantwoordelijkheid op in Brussel: we laten de organisaties niet in de kou," zegt de minister in een persbericht.

Voor de structurele partners van Dalle (Brik, het Huis van het Nederlands Brussel, BRUZZ…) is een eenmalige toelage voorzien. In 2023 ontvangen zij samen 545.000 euro extra om de ergste nood in deze energiecrisis te lenigen. Voor de Vlaams-Brusselse vzw’s die voor hun financiering hoofdzakelijk afhankelijk zijn van de VGC is ook een eenmalig budget van 1.015.000 euro vrijgemaakt. Met het oog op de verdeling hiervan wordt overlegd met de VGC.

Maar ook inzake infrastructuur kwam Dalle vanochtend met nieuws. Voor investeringen worden meer middelen uitgetrokken dan oorspronkelijk begroot. Dalle verhoogt het infrastructuurplan voor de Nederlandstalige academies in Brussel met 750.000 euro. Gespreid over 2023 en 2024 stelt hij ook een extra budget van 2.500.000 euro ter beschikking in het Vlaams Brusselfonds.

Moeilijke maanden op komst

Het grootste deel van het budget 2023 wordt vrijgemaakt voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dalle schrijft in zijn begroting een dotatie in van 29.376.000 euro. Dat is een structurele verhoging ter compensatie van de indexering van de lonen van 1.808.000 euro ten opzichte van januari 2022. Daarnaast ontvangt de VGC uit de middelen voor de Vlaamse lokale besturen ook een verhoging van 1.835.000 euro. Die wordt gespreid over de drie komende jaren toegekend.

“Vlaanderen neemt haar verantwoordelijkheid in Brussel,” aldus Dalle in hetzelfde bericht. “Er komen moeilijke maanden aan voor heel wat organisaties, daarom verhogen we de ambities en trekken we ook extra geld uit om de energiefactuur van onze partnerorganisaties mee te helpen dragen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Benjamin Dalle , energiefactuur , vlaamse investeringen , huis van het nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni