Meerderheid wil Turks referendum over doodstraf in België verbieden

N-VA, Open VLD en CD&V willen verhinderen dat Belgische Turken op ons grondgebied kunnen deelnemen aan het referendum van Erdogan over het invoeren van de doodstraf. Die druist volgens de partijen – die daarmee het voorbeeld van Angela Merkel volgen - heel duidelijk in tegen onze grondwet en de Europese waarden. Hoe zo'n verbod juridisch en praktisch moet omgezet worden, is nog niet duidelijk.

Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Turks president Erdogan organiseerde in april al een referendum waarbij de Turken kozen om hem meer macht te geven. Na het referendum bleek al dat Erdogan op heel veel ja-stemmers kon rekenen in ons land.

Erdogan kondigde ook meteen aan dat hij een nieuw referendum zou organiseren, dit keer over het opnieuw invoeren van de doodstraf. Maar dat blijkt voor België een stap te ver. “De doodstraf druist in tegen onze partijwaarden, de waarden van België én die van Europa. We moeten alle mogelijke ­juridische middelen inzetten om zo’n referendum in ons land onmogelijk te maken”, aldus CD&V in Het Nieuwsblad.

De partij volgt daarmee het standpunt van Duits bondskanselier Angela Merkel, die ook al liet weten het referendum te willen verbieden. Ze worden bijgetreden door meerderheidspartijen N-VA en Open VLD.

Praktisch en juridisch nog onduidelijk
Maar hoe een dergelijk verbod juridisch waterdicht moet gemaakt worden en in de praktijk omgezet, is nog niet duidelijk. “Het is belangrijk dat we het juridische instrumentarium om zo’n verbod mogelijk te maken snel voldoende aanscherpen”, liet N-VA'er Peter De Roover al optekenen.

In de praktijk zou een verbod kunnen betekenen dat er gewoon geen stembusgang wordt georganiseerd in België. Het vorige referendum was al een organisatorisch huzarenstukje en verhitte meer dan één keer de gemoederen. Zo liggen Nederland en Turkije nog steeds op ramkoers nadat onze noorderburen enkele Erdogan-ministers het land uitzette toen die wouden campagne voeren.

Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer Erdogan het referendum wil organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?