Melissa Depraetere volgt Conner Rousseau op als voorzitter van Vooruit

JB
© BRUZZ
18/11/2023

Melissa Depraetere neemt de fakkel over van Conner Rousseau als voorzitter van Vooruit. Rousseau zette vrijdagavond een stap opzij nadat zijn positie onhoudbaar geworden was.

Tot vandaag was Melissa Depraetere, ‘compagnon de route’ van ex-voorzitter Rousseau, fractieleider voor Vooruit in de Kamer.

De West-Vlaamse zal de socialistische partij minstens tot aan de verkiezingen van juni 2024 leiden.

‘Essentie’

“Het moet weer over de essentie gaan”, zei Depraetere op een persconferentie waar de kersverse voorzitter ad-interim geflankeerd werd door federale ministers Frank Vandenbroucke en Caroline Gennez, Vlaams fractieleider Hannelore Goeman en ondervoorzitter Funda Oru.

Daarmee doelt Depraetere ook op de reden van het ontslag van Rousseau. Die nam vrijdag na vier jaar afscheid als voorzitter, naar eigen zeggen omdat “er te veel ruis en gedoe” rond hem was nadat Rousseau steeds steviger onder vuur kwam te liggen door racistische, seksistische en denigrerende uitspraken die hij had gedaan op een caféavond in zijn thuisbasis Sint-Niklaas. Depraetere noemde die uitspraken overigens “heel fout en onaanvaardbaar”.

Het was vooral de Brusselse afdeling die vrijdag aanstuurde op het ontslag van Rousseau, de overgrote meerderheid van het partijbestuur - 90 procent volgens ex-voorzitter Bruno Tobback - wou dat hij aanbleef als Vooruit-voorzitter. Maar Rousseau was zeker van zijn stuk. “De strijd zal doorgaan zonder mij, want de uitdagingen zijn belangrijker dan ooit.'

‘Vooruit of achteruit’

Die “strijd” zal nu gevoerd worden door Depraetere, die de opdracht wacht om de opmars die Vooruit doormaakte onder Rousseau te verzilveren in een verkiezingsoverwinning.

“De keuze die in 2024 voorligt is simpel: het is Vooruit of achteruit. Overal waar extreemrechts bestuurt in de wereld gaan we erop achteruit. Vooruit is enige partij die het belang van de gewone man voor ogen heeft.”

Net als Rousseau maakt Depraetere een politieke blitzcarrière mee. Eerst maakte ze furore als parlementair medewerker, vanaf 2019 nam ze als fractieleider de Vooruit-fractie in de Kamer op sleeptouw. Wie haar in die functie opvolgt, is nog niet bekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni