| Conner Rousseau op de persconferentie, vrijdagavond in het hoofdkwartier van Vooruit in Brussel.

Conner Rousseau neemt ontslag als partijvoorzitter Vooruit

© BRUZZ - Belga
17/11/2023
Updated: 17/11/2023 20.14u

Conner Rousseau zet een stap opzij als voorzitter van Vooruit. Dat heeft de politicus vrijdagavond gezegd na een speciaal bijeengeroepen partijbureau. Dat bureau heeft naar verluidt ook al een interim-voorzitter aangeduid. Die wordt zaterdag voorgesteld aan de pers. De meest genoemde naam is Kamerfractieleider Melissa Depraetere.

Conner Rousseau neemt per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt na afloop van een extra partijbureau, na zijn racistische uitspraken over de Romagemeenschap en, naar later bekend werd, ook seksistische uitlatingen tegen agenten in Sint-Niklaas, begin september.

"Het gedoe over mij leidt te veel af van de essentie en het gaat niet meer over waar Vooruit voor staat", aldus Rousseau. "Mijn persoon mag de uitdagingen (voor onze partij) niet in de weg staan."

Rousseau kwam de voorbije dagen opnieuw onder vuur te liggen voor de racistische uitspraken die hij begin september in dronken toestand deed in een café in Sint-Niklaas ten aanzien van de Romagemeenschap. Dat nieuws lekte eerder al uit, maar het Nieuwsblad citeerde eerder deze week letterlijke passages uit het pv. Na een extra partijbureau waarop de kwestie werd besproken, heeft Rousseau nu zijn vertrek als voorzitter aangekondigd.

"Te grote afleiding"

Hoewel het bureau hem zou gevraagd hebben om te blijven, vindt Rousseau dat "het gedoe" rond hemzelf een te grote afleiding is geworden voor de essentie waar zijn partij voor strijdt, zoals betere lonen, "het doorbreken van de stilstand" en de strijd tegen extreem-rechts. "Mijn persoon mag die uitdagingen niet in de weg staan", aldus Rousseau.

Rousseau zet daarom een stap opzij "zodat de rust kan terugkeren en het opnieuw over de essentie kan gaan". Rousseau zei nog dat hij hoopt op "een tweede kans" en deed een oproep aan de mensen die door de controverse rond hemzelf mogelijk zijn afgehaakt. "Kom terug. Ik maak ruimte. Geef vertrouwen aan de partij."

f81a0d3d-belgaimage-80234121.jpg

Conner Rousseau verlaat de zaal waar hij net op een persconferentie zijn ontslag heeft ingediend.

"Zeer lelijke, zware fout"

De afscheidnemende Vooruit-voorzitter deed ook nog een oproep aan de mensen die mogelijk door de controverse rond de figuur van Rousseau zijn afgehaakt. "Kom terug. Ik maak ruimte. Geef vertrouwen aan Vooruit, aan de enige partij die ons land van de complete stilstand kan vermijden".

Rousseau erkent dat hij met zijn omstreden uitspraken "een zeer lelijke, zware fout" heeft gemaakt en dat hij zich voor die uitspraken "schaamt". "Ik wil er mij nogmaals voor verontschuldigen uit de grond van mijn hart", klonk het. Hij verontschuldigde zich nadien ook nog aan iedereen die hij heeft "teleurgesteld".

Vergeving

Rousseau beseft dat het "moeilijk ligt" om een tweede kans te krijgen en dat veel mensen "teleurgesteld" zijn, maar toch hoopt hij op een stuk vergeving en dat hij "op het juiste moment" een tweede kans krijgt, "binnen of buiten de politiek".

Rousseau bedankte de mensen die hem zijn blijven steunen, zijn medewerkers en de leden. En een tikje opvallend: ook de media kreeg een plaatsje in zijn dankwoord. "Omdat ik veel kansen heb gekregen om mijn boodschap te brengen. Ook al zijn jullie kritisch voor mij, jullie moeten dat blijven, maar jullie moeten ook kritisch blijven voor jullie zelf".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , conner rousseau , vooruit , vooruit.brussels

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni