| Links schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) en rechts Michel De Herde (Défi), Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

#metoo in Schaarbeek: collectief protesteert volgende gemeenteraad

MW
© BRUZZ
28/05/2022

Het feministische collectief Les Sous-Entendu.e.s roept op om tijdens de volgende gemeenteraadszitting van Schaarbeek te verzamelen voor het gemeentehuis. Het collectief vindt dat het gemeentebestuur te mak reageert in de zaak rond schepenen Michel De Herde (Défi) en Sihame Haddioui (Ecolo).

De Ecolo-schepen van Gelijke Kansen diende twee weken geleden formeel klacht in voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en aantasting van de eerbaarheid door schepen Michel De Herde (Défi), na eerder de zaak te hebben aangekaart bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

'We willen antwoorden van politici'

Om schepen Haddioui een hart onder de riem te steken, roepen Les Sous-Entendu.e.s op om te verzamelen op het Collignonplein tijdens de eerstevolgende gemeenteraad in Schaarbeek, op 1 juni. Het collectief zette eerder mee de schouders onder de protesten rond seksueel misbruik in het Brusselse nachtleven.

“We willen de gemeenteraad niet stilleggen, noch Sihame Haddioui tot slachtoffer maken, maar wel antwoorden van de politici,” zegt het collectief. “We hopen dat burgemeester Jodogne gehoor geeft aan onze aanklacht, want ze heeft voorlopig nog geen standpunt ingenomen.”

Jodogne aan handen en voeten gebonden

Jodogne zelf verklaart aan handen en voeten gebonden te zijn. “Ik kan geen van beide partijen verplichten om weg te blijven of zich te laten vervangen,” zegt ze aan La Capitale. “Het is aan de partijvoorzitter om over het lot van De Herde te beslissen. Ik kan niet veel doen omwille van het bijzondere statuut van de schepenen.” Een te zwakke reactie, vinden ze bij Les Sous-Entendu.e.s, dat aldus oproept tot protest.

De affaire bemoeilijkt intussen de werking van het Schaarbeekse bestuur. “Sihame Haddioui wil niet meer geconfronteerd worden met De Herde, maar het gemeentebestuur weigert hem aan de kant te schuiven,” klaagt het collectief aan. “Opnieuw moet een vrouw een stap terug zetten om niet geconfronteerd te hoeven worden met de dader.”

'Vermoeden van onschuld speelt altijd in voordeel van dader'

De Herde aan de kant schuiven is overigens niet vanzelfsprekend. Burgemeester Jodogne zou de schepen zonder bevoegdheden kunnen zetten, “maar op basis waarvan zou men deze maatregel kunnen nemen?” vraagt titelvoerend burgemeester van Schaarbeek en minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) zich af. “Er is het vermoeden van onschuld. Dit is een politiek probleem. Er bestaat geen mogelijkheid om het vertrouwen in een schepen op te zeggen, zelfs niet als die een moord zou hebben gepleegd.”

“Men wacht op het antwoord van de rechter zonder voorzorgsmaatregelen te nemen. Het vermoeden van onschuld speelt altijd in het voordeel van de dader,” reageert Haddioui in La Capitale. “We zouden oplossingen kunnen vinden voor dit probleem, maar daar is politieke moed voor nodig.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni